Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

torstai 12. huhtikuuta 2018

MANGON paloittelu syömäkuntoon.....


Tässä on MANGO niminen hedelmä joka on Aasiasta kotoisin ja olemme ottaneet tämän mehevän ja vitamiini rikkaan, puikula/ pyörevän tapauksen lähes vakituiseen käyttöön.
Useimmat meistä kyllä tunteekin jo tämä"mamun" ja hyväksynyt sen kaverikseen.

Erittäin pidetty ja suosittu maahanmuutaja meille pohjoiseen!

Enemmän kuin kerran on minulta kysytty sen tapoja käyttöä ajatellen! Tunnettuna viisastelijana vastaan aina näin, että osoitan sormella ääntä kohden  ja louskutan samalla legojani yhteen!
Ajattelin korjata tämän asian yhteisöni iloksi....;// 

Alan ihmisenä myöskin pidän tärkeänä ohjeistaa ko.asiaa oikein seikkaperäisesti...höh...!

Ei tokikaan tarkoitus ole toimia näin kun minä sen teen, mutta vähäinen oppi auttaa aina, kantsii opetella se oma oikea tyyli oheisista ja poimia parhaat palat käyttöön.
Joka varmasti toimii kuin unelma....muutaman harjoittelu kerran jälkeen.....;)


Alan amattilaisena totean myöskin tämän, että päätin äkkiseltään jopa taltioida kapulaani tämän operaation, jonka tein itselleni ja varsin nopealla tempolla....siksipä jälki tulikin erittäin kotitekoisen näköiseksi, kuten sanotaan esimerkiksi pikkuleivistä jotka on kaikki eri kokoisia ja muotoisia siinä paistopellillä!

Tämä mollukka jaetaan kolmeen osaan terävällä leipäveitsellä.

Tökkäse ensin terällä, niin huomaat uppooko se niin kuin perunaa kypsyyttä kokeillaan, mutta nyt sivusta, keskikohdan paikkeilta. Samalla huomioit sen pitkän lituskaisen endokarpin jonka sisällä on pieni siemen,
ohita varovasti jos se tuntuu olevan esteenä...://

Pidä tukevassa otteessa hedelmää ja kieritä teräasetta hedelmän sivusta keskeltä, näin saat irti yläosan, toista sama temppu niin, että väliin jää 1-1.5cm keltaista hedelmää kuorineen, siis se iso siemen kota.
Jippii, onnistuit jos mango on kolmessa osassa silmiesi edessä...:)

Samalla teräaseella viiruta ristiin nämä herkkuosat lopullista käyttöä varten, huomioi se, että et riko kuorta, koska silloin viirutat samalla oman kätesi.....ja keltainen hedelmän liha muuttuu oranssiksi...:(


Jatka mehuisilla kätösilläsi ja yritä irrottaa puukolla sitä kovaa keskiosaa, se irtoaa kyllä, pehmosen osan syöt samalla niin hyvin, että saat hedelmän kovan keskustan näkyviin...tässä hommassa teroitat samalla omat etuhampaat tai sitten toisin päin......:o
Huomioit varmaan sen, että vaihdoin työkaluni  pienempää ja sitä/tätä kutsutaan alallani greippi veitseksi.
Hedelmän lihan poisto kuoresta sopii kyllä lusikallakin oikein napakasti, lusikan koolla ja mallilla ei ole väliä!


Käyttö tapojahan on kaikenlaisia, ihan vain viiliksen mukaa, sellaisenaan kuoresta suoraan suuhun lie yleisin.
Kanasalaattiin, mehevyyttä lisäämään, kanan liha muutenkin tykkää mangosta, kokeile lämpöisenäkin, pelittää kyllä
Mango(+meloni) jäätelö on kaikkien herkku, paksut juomasekoitukset toimii vitamiini/kuitu paukkuina, nyky tietoisille ihmisille!?

Minä tein tästä jälkkäri/välipalan!

Keittokirjaa ei ole aikomus tehdä, koska minä en oikein osaa sovittaa samoja asioita tekstiini kuvien kanssa....;))


Vuolin veitsellä lasiin valmiita hedelmän paloja, ensin tietysti käänsin sen puolikkaan kuprulle, sanoisin nauramaan, että kaikki hampaat näkyy ja sitten puukolla töihin.

Sattui olemaan vajaa purkki Valion uuniomena jugurttia, kippasin sitä mangojen niskaan,
nuijin Marinella karkin koristeeksi
ja sen viimeisen joulupikkuleivän panin koristeeksi!

Tämä uuniomena jugurtti oli minulle uusi tuttavuus, 
se löysin Pirkon jääkaapista!
Meillä kun tapana käydä tyhjentämässä toistemme jääkaappi, melko välittömästi kun toinen poistuu asunnostaan pitenmäksi ajaksi......ihan siis luvan perrään se tehdään!
  
Suosittelen A ja C vitamiini rikasta mangoa joka sisältää kaupantekijäiseksi myöskin reilusti kuituja mehukkaan makunsa lisäksi......:)

8 kommenttia:

 1. Mango on ihan maukas ja mukava syötävä aina välillä, melkein joka kauppareisulla yhden tuon kotiin samoin kuin avogadonkin, saa vähän vaihtelua näihin arkisiin purtaviin.
  Mukavaa kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kaksi superruokaa mango ja eritoten avogado antavat sellaisen pläjäyksen hyviä aineita meille, joita pitäisi käyttää! Ihan jokapäiväisiin "puuroihin" ovat ainakin mun kukkarolle kovin kalliita! Viimeeksi kun kattelin isoja irto avogadoja niin olivat 7.30€/kg. Silloin kun osuu tarjoukset kohille niin ostan kyllä...kiitos ja samoin toivotan...:) Avogadosta on tullut pariin otteeseen ohje kohille....puota kananmunasta varovasti sisältö avogadon tyhjään siemenen koloon ja hyydytä uunissa!? Mikrossahan se räjähtäisi kun keltuainen on kokonaisena.....ajattelin joskus sitä kokeilla, vaikkapa "Kallen kaviaarin"kanssa.....toimiiko vai ei.....;)

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta. Tykkään mangoista, mutta käsittely ei kyllä ole näin ammattimaista. Teillä ammattilaisilla on sitten ihan eri otteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nämä mangot on kovissa hinnoissa, vaan nyt ovat alkaneet jo pikku hiljaa tarjouksiakin tulla, hyvä se! Ei tarvi aina tyytyä bananiin tai apelsiineihin jos jotain ulkomaan tuotia tekisi mieli, ei nyt sillä kyllä minä niistäkin tykkään! Harvoihan minä työssäni olen mangoja paloitellut, näin siviilissä nykyään vissiin paljon useimmin....hih....:)

   Poista
 3. Mangot on kyllä herkkua:) Kiitos neuvoista❤ Oijoi kun tuo jälkiruoka näyttää hyvältä..nam:) Leppoisaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .....tuntui siltä kun olisin neuvonut, että kuinka saadaan karamelli esiin paperin sisältä....hih....:) Siitäkin huolimatta kiva kun huomioit kirjoitukseni, kiitos!

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta, ihana herkku. Mukavaa kevättä.❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, on se kyllä herkkua minullekin....kevät etenee, mittari näytti aurinkgossa jo +15 astetta, kiitos Ritva....:)

   Poista