Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

perjantai 3. toukokuuta 2013

LAHOT LEHMUKSET KAADETTIIN !


Kirkkopuiston bulevardia josta näkyy puolet kuvassa on koko korttelin pituinen on varsin suosittu paikka  Jyväskylässä! 
Eilen sitten tehtiin se pakollinen temppu, että vaaralliset 120 vuotta vanhat lehmukset oli kaadettava. Kadun puoleinen sivu uusittiin jokunen vuosi sitten ja uudet puut voivat hyvin.
Yleensä olen paikan päälle kun tekevät näitä hommia, vähän niin kuin virallisena valvojana ja tarkistajana. Ihan ite olen tämän nimityksen itselleni antanut ja kait saan sen pitää kunhan en puutu mihinkään jo ennalta sovittuihin juttuihin.


Tämmöisiä mahtavia pökkelöitä, paksuja vanhoja mollukoita olivat lahot yli-ikäiset jo pitkän taipaleen tehneet  kaato valmiit....muutenkin ehtoon puolelle kallistuneet vanhat Jyväskyläläiset!
Kesällä kirkkopuisto on mieluinen paikka, isot puut antoivat varjoisen paikan jäätelön syöntiin ja huilimiseen.

Oho, ettei vain jäisi epäselväksi, pakko tarkentaa! Tämä vasemman puoleinen on vanhempi siskoni ja oikealla on se vanha lehmus!
Vähän tämmöstä muka vitsintynkää yritän pukata, Pirkko ei ota itseensä...tämä on tätä normaalia sisarusten sanan helinää. Vissiin alan piristyä kun näitä vanhoja vitsiä otan käyttöön!?


Tasapuolisuuden vuoksi panin itsenikin likoon, varsin kauniita kukkasia on koko puisto täynnä.
Eritoten tämä kohtalaisen näyttävä, tukeva varsinen villiruusu vasemmalla. Nähtävästi on jo sen hehkeämmän kukinnon kukkinut....jos vaikka pieni suihkutus sitäkin edes pikkuisen virkistäisi!?
Nämä kuvat on otettu reilu vuosi sitten.

Puiden kaato sujui hyvin, ilman minuakin, sanoi ja kirjoitti uutiset, eivät tietystikään minua siinä maininneet. Kirjailijan oikeus antaa tuoda teksteihin hänen omat sallitut ajatukset.....

Puusepät, taiteilijat ja tietysti kaikki nikkarit olivat kiinostuneita kaadetuista rungoista. Ne kyllä annetaan uusio käyttöön, lupasivat kaupungin päättäjät.
Mahtavaa olisi kun saisi joskus näistäkin töistä  jonkinlaisen näyttelyn aikaiseksi.

Nämä viimeiset 21 lehmusta poistettiin ja tilalle tulee tässä kuussa noin 10 vuotuisia ja viisi metrisiä uusia nuoria ja terveitä puita. Olivat saaneet mahdollisimman kookkaita puita, jotta ne lähtisivät varmasti kasvamaan. Parikymmentä vuotta menee jotta olisivat yhtä pitkiä kuin poistetut.
Valojakin uusitaan ja viihtyvyyttä lisätään, kesäkuun loppuun mennessä pitäisin kaiken olla entistä ehompana. Yritän itsekin henk.kohtaisesti siinä aikataulussa pysyä.....;)

10 kommenttia:

 1. Se on aina vähän haikeaa kun vanha puu kaatuu, mutta pakkohan ne on pois ottaa ennekuin lahoavat kenenkään niskaan. Hetkeksi siinä maisema muuttuu.
  Oikein hyvää oloa viikonloppuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanovat, että kuu se lehmus oli täydessä lehessää ja myrskyää niin laho puu on tosi herkkä kaatumisella ja vahinkojahan siitä voisi seurata!
   Mummeli kiitos...:)

   Poista
 2. Kauniitahan vanhat puut ovat, mutta nekin vanhenevat kuten kaikki muu. Onneksi uudet kasvavat nopeasti.
  Hyvää viikonloppua Maikku sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli!
   Jotekin se 120 vuotias puu on aika mahtavan näköinen ja osaisipa se kertoa sen oman historiansa...:)

   Poista
 3. Meijän piäkavun varrelta poistivat muutama vuos sitten koivut. Eikä ne ollu edes lahoja, vaan sahausjälki täysin terve. Uusia ei tullut tilalle. Toissa kesänä laittoivat semmoset matalat istutukset, puolikuun muotoset kiveysjutut, jossa on tuijaa ja jotain muuta kasvia. Kaipaan niin koivukujaa, joka oli kevyen- ja ajoväylän välissä. Maisema muuttui kyllä aikas aukeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusivathan ne noita juttuja....iliman kysymättä...;)

   Mun ikkunan alta kun kaatovat kaikki vanhat koivut, kävin tarkistamassa joka kannon ja olivat onneksi lahoja.
   Uudet koivut eivät ole oikein päässy kunnon kasvuun, en edes pysty miistä tuulen vireyttä seuraamaan....:)

   Poista
 4. Puut lahoavat kuten ihmisetkin!
  Tammi voi elää tuhansia vuosia..:)
  Kivasti käsiteltyjä kuvia, kiitos Maikku, postauksesta!
  Oikein leppoisaa viikonloppua sinulle.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Aili-mummo!

   Tämmöstä tämä on, vähän vaikeeta on kaikesta vanhasta luopua ja noi näyttävät lehmukset olisivat just niitä iänikuisia puita....:)

   Poista
 5. Onko se tuo minun kuvan kaverikin pois? Muhkurainen runko muistuttaa mun jalkaa - pattipolvi, suonikohjut ja vaivasenluu. Onneksi hyvin elävät jalat muuten minulle on, ei vielä tarvis leikellä - pelkällä puhistuksella ja kostutuksella pysyvät toiminnassa ja tukevasti maassa, no - vilkasta liikutteluakin saavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, on poistettu ja varsin moni jäi sitä puuta kaipaamaan koska et ole ainut sen halaaja....puustahan saa voimaa!

   Sukuvika muuten tää mun suksien luistamattomuus ei ole, koska en tiedä ketään lähipiiristä joille olisi tehty tämä sama temppu. Vaikkakin aika moni on tehnyt elämän uraansa yhtä raskaassa ja vaativassa työssä. Minulta vai kului noi rustot polvesta vähän liian aikaisessa vaiheessa.

   Ei haittoo koska luulen olevani tulevaisuudessa entistä ehonpana....;)

   Poista