Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

keskiviikko 5. elokuuta 2015

RALLIT 2015 ja vähän sen vierestäkin!


Jyväskylän Suurajot ovat kuuluneet ainakin jo yli 50v.omaan elämääni tavalla jos toisellakin ja tottakai tänäkin vuonna. 
Olin samassa paikassa kuin vuosi sitten, jotta näkisin kaikki autot ja kuskit karttureineen.
Viilis oli kuin Monakossa, tällä tarkoitan tätä kaupunkirataa ja eipä se paikallinen yleisökään ihan kovasti siitä poikennut. 
Kielien sekamelska kuului ja värikästä ulkonäköä ympärillä,
mutta
tästäkin ulkokuntalaisten vieraiden porukoista kyllä  me suomalaiset erotuimme omalla perinteisellä pukeutumisella ja kielenkäytöllä!

Oikeastaan siistiä porukkaa oli näin päivällä  liikenteessä. Jokunen toki pisti silmään hivenen omilla erikoisilla valinnoillaan.
Esimerkiksi muutamat perinteiset rallien porukat, joista yhdellä oli pieni ongelma, kun päälihousut eivät pysyneet millään ylhäällä, siis keskellä päivää tai oikeastaan illan suussa jo oltiin menossa. 
Kaveriahan ei jätetä ja porukalla yrittivät auttaa  ja keksiä millä ne pökät pysyisivät ylhäällä, ei jääty kattomaan, että onnistuivatko viimein siinä hommelissa.....no mikäs kertomisen aihe tämä sitten olisi.....mielestäni se, ettei ukkelilla ollut alukalsareita lainkaan.
Siinä sitä oltiin kulkuset paljaana keskellä kiireisintä cityä, kun ne pöksyt olivat jatkuvasti kintuissa....epätoivosesti kyllä yritti itsekin kintut leveällä koukkia niitä pökiä nilkoista ylös, mutta maan vetovoima oli kova, jotta nokallaan olisi ollut jos omat kaverit olisivat olleet kauempana.
Tähän tilanteeseen en oikein tohtinut osallistua....vaikka muuten olen aika herkkä avustamaan pulaan joutunutta lähimmästä hankalassa tilanteessa.....;)

J-P Latvalla oli voittaja näillä kinkereillä, kuvassa eka erikoispätkän alkuun ajo  Harjulle
 ja kaikki autot vielä kunnossa tässä vaiheessa!  Gummeruksenkatua ylös ja sitten Yliopistonkadulla startti, kotikatuni puolessa välissä kääntyivät sitten vesilinnan tielle.....


Juha Hänninen oli minun lempparini koska ajoi autolla jolla ei ollut koskaan aiemmin ajanut ja pärjäsi loistavasti!


Kävelykatu jatkuu nykyisin "pihakatuna" Vaasankadulle asti, jossa jalankulkija on numero yksi.....niin kuin tämän kuvan pinkkikintuinen maantiekiitäjäkin tuntuu sen tietävän. Autot saavat ajaa vain muutaman kympin ajonopeudella ja väistettävä jalankulkijaa.
 Kuva on kirkkopuiston pientareilla otettu......;)

Sitten nämä ikävät asiat jotka alkoivat rallien viimeisenä päivänä.

Äärioikeisto päätti osoittaa mieltään ja tehdä tutuksi tapojaan, kourallinen säälittävää nuorisoa joka tiesi tasan tarkkaan, että isossa paikallisessa tapahtumassa on hyvä iskee ja saisi samalla tarvittavaa näkyvyyttä..... olkoonpa tyyli mikä lienee, W tuntui toimivan, kun sivusta seurasin!
Jututin tässä kirkkopuiston kulmassa heitä ja sain asiallisiin kysymyksiin hyviä vastauksia miellyttävältä nuorelta mieheltä......!?
Tässä vaiheessa porukat olivat rahallisia ja hiljaa, virkavalta oli kyllä jo varautunut tähän ajoissa ja heitä oli riittävästi paikan päällä valmiina toimimaan tarvittaessa.
Samoihin aikoihin tuli isompi hääporukka kirkosta ja aktivistit kyllä siirtyivät sivuun....sanoisinko kunniakujaan, tulipa erikoisia hääkuvia!
En usko, että kuuluivat samaan porukkaan, vaan silkkaa sattumaa taltioi hääkuvaaja.....


Aikani seurasin tätä äänetöntä ohjelmaa ja päätettiin lähteä Eloselle kahville ja rallitortulle, on se uskomattoman hyvä torttu jota tehdään perinteisesti aina vain rallien aikoihin!
Sieltä seurattiin Sokoksen kompasilla ihmisvilinää ja pongailtiin julkkuja, kunnes hokastiin, että jotain tapahtuu....


Osa näistä pikkunatseista meni Sokkarin ala-aulaan hakkaamaan kolmea ennestään jo tuttuja henkilöä ja muutenkin ääntä pitämään, minuutissa olivat sinipukuiset järjestyksen pitäjät siellä ja taluttivat nämä ruotsalaiset pääjehut autoihin muutaman suomalaisen kanssa. Loput kasattiin kompassin kohdille ja olivat ammattilaisten piirittämänä, jotka toimivat omalla taidoillaan hiljaa ja rauhallisesti. Saattoivat sitten koko porukan kamarille koirapartion kera, joka on tässä muutaman askeleen päässä....perästä sitten kuuluu ja kaikki voimme seurata uutisissa tästä nolosta ja varsin poikkeavasta tapahtumasta! Aika reippaasti oli uutisia ja puheissa tätä välikohtausta uhottu suureksi tapahtumaksi.....
Tämän totesin koska olin paikalla henkilökohtaisesti koko ajan ja olen maailmalla nähnyt näitä oikeita kunnon rähinöitä, molotovin cocktailien siivittämänä ja tulen kanssa leikkimisellä sekä auton kaatojen höystämisellä tosi toimissa......

Asialle en voi mitään, että katselin säälien näitä nuoria, kuvassa muuten poika kenen kanssa keskustelin kirkkopuistossa, tässä porukassa oli myöskin nuoria siistijä tyttöjä!?
Mikä saa heidät toimimaan näin, että hakeutuvat väärään seuraan, koti, koulu, yksinäisyys, toimettomuus...erikoisuus ja haku kuulua joihinkin jotta huomataan ja joissa on ns.kamuja jossa  kuunellaan ja annetaan ohjeita....vaikkakin ne eivät ole hyväksyttäviä mutta kunhan saa olla osa jotakin.....

Tänään osoittavat mieltään se toinen vastakkainen porukka....etoo, miksi toimitaan näin, että aina pitää vastata, kiertokulkuhan vain jatkuu tällä tyylilla nk. sodatkin !??


.....maalaaminenkin on mukavaa, siinäkin saa itteensä toteuttaa, auringonkukat on kauniita, hunaja makeeta ynnä terveelistä on tajunnut tämäkin maija mehiläinen jo nuoruudessa ja tätäkin tietoa/ taitoa sopii pitää yllä tässä nykyajassakin.....ei huona valinta......;)

6 kommenttia:

 1. Jyväskylän Suurajot - 1000 Lakes Rally - Neste Rally, tai mitä nimiä tuolle rakkaalle lapselle on keksittykään - se autoilla kilpailu on taas ohi tältä vuodelta. Osallistun tapahtumaan aina kun voin, niin tähän saakka ja edelleen joka vuosi. Hieno homma!
  Ne muut rallit oli sitten jo toisenlainen juttu. Kadunvaltaajia kävin vilkaisemassa kun ne rauhassa istuskelivat keskellä tietä - ei haittaa, ei häriöö tänä vuonna - musa oli kehnoa mielestäni ja poistuin. Suraavan päivän juttu oli tuo vihreitä lippuja kantanut porukka ja sinipukuisen virkavallan rauhallinen tilanteen hallinta.

  Kukas se sanoikaan - ei pidä provosoitua jos provosoidaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo kolmas kerta kun yritän vastata...joku provosoi mun mielipidettä kun ei vaan lähe liikkeelle!? Olin täysin keskittynyt tarkaan työhöni tänään klo 18.45 kunnes havahduin ulkoa kuuluvaan mölyyn, jätin hommat siihen ja lähin ottamaan selvää mitä kadulla taphtuu! Yliopiston katua lipui hidas ihmismassa torin puoleista katua lyseon suuntaan ja sitä yritti mieshenkiö vauhdittaa tienposkessa huutamalla iskulauseita kovaäänis torveen mun ikkunan alla, joihin porukat vastasi myöskin huutamalla ja rummut säesti taustalla.....että vastattiin siellä sitten pikkunatsien mielenilmaisuun!? Muistelen, että pitkäaikainen presamme Mauno Koivisto oli ohjeistanut meitä tällä viisaalla sanonalla, että ei pidä provosoitua jos provosoidaan......että tämmöstä sitten tänään ja jäämme odottamaan seuraavaa siirtoa...://

   Poista
 2. Kyllä se sanonta, joukossa tyhmyys tiivistyy, pitää paikkansa noissa tampauksissa, kun yksi, niin miksi en minäkin, tekisi jotain tyhmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta se on, että tyhmyys tiivistyy porukoissa....aika harva sitä yksikseen, vaikka onhan heitäkin! Onneksi on ollut aina töitä niin aika ei piisannut ihan kaikeen älyttömyyksiin.....:)

   Poista
 3. Monenlaista joukkoa on ollut siellä liikkeellä, varmasti tuo ralli oli mieluisinta seurattavaa. Käsittämätöntä tosiaan että jopa väkivaltaa käytetään noissa mielenilmauksissa, se ei mitään asiaa edesauta. Maalaus on ihana ja iloinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja se maalaus oli pitkään vain noita kukkia ja jotenkin en tykännyt ihan niin paljoo että olisin raamittanut....mutta kerran tajusin että maalaan noi mehiläiset siihen! Nytkin muutama taulu odottamassa tuunausta kun tietäisin mitä tekisin, yleensä se idea tulee silloin kun laitan värit esille ja pensselin käteen.....:)

   Poista