Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

....AJAN SEN MENNEHEN, muistot säilyy....


Muistan oikein hyvin nämä letitys hommelit, koska se toimitus toistui tyttösenä joka aamu. Hain kamman, lettinauhat ja jakkaran, sitten istahdin siihen. Sama Pentin tekemä jakkara on minulla täällä keittiössä hyväkuntoisena ja käytössä .....:)

Tämä kuva on 50-luvun alkuvuosilta, vissiin jonnekin parempaan juhlaan olen menossa, mekosta sen päättelen. Ihana mekko ja äidin tekemä, marjapuuron värinen, vaaleita raitoja, pieni pystykaulus sekä helmiäisnapit joissa kapea kultainen raita reunassa.
Kengätkin muistan hyvin, nämä oli ihan minun omat, eikä Pirkon vanhat.....vaikkakin aina innolla odotin siskon vanhoja kenkiä.....:)

Meitä oli kaksi pitkätukkaista lettipäätä kotona ja rutiinilla meni sekin homma äidiltä. 
Saimme kyllä toivoa kampauksia ja silloinhan letistä sai näyttäviä juttuja tyttösille. 
Hienoin oli kyllä olevinaan se kun oli poninhäntä ja siinä Amerikan paketista saatu "silkkinen" leveä kauniin värinen nauha rusettina!
  
Silloin kun matkusteltiin isän kanssa niin saatiin pitää ponnaria koska hän ei muka osannut letittää!?
Meistähän se oli tietysti vaihtelua ja mukavaa.
Siihen aikaan ei ollut tapana pitää pitkää tukkaa levällään, ei meillä eikä toisilla tytöilläkään muista sitä nähdeeni.
Luokkakuvaa kun tarkastelin niin eihän meitä pitkillä hiuksilla ollut kuin Irene ja minä!
Luulen, että aika nuorena jo rupesin itse lettini näpertämään palmikoiksi, äiti korkeintaan tarkasti oliko jakaus siistin suora takana.

Minä tykkäsin siitä pitkästä tukasta ja pidinkin sitä pitkään omana merkkinäni. Jossain vaiheessa sitä lyhennettiin olkapäille asti ja otsatukkakin tehtiin, vaan sitten annoin taas huoletta kasvaa pituutta.
Koska 60-luvulla alkoi se nutturoitten muoti, niin pitkät hiukset saivat olla, vanhoista valokuvista sitä hiusmuotia voi seurata!
Kestokiharoitakin pidin joitakin vuosia lyhyeen tukkaan ja hiusten väriä oli myöskin tapana vaihdella, silloin tykkäsin punertavista väreistä. Itse värjättiin ja tummaan tukkaa sitä väriä ei oikein saanut näkyviin, olisi pitänyt ensin vaalentaa ja kahteen väriin ei oikein ollut edes varaa......ja olihan sinä vähän liian iso työkin.  Tulos oli kyllä kauniin kiiltävän punertava tummissakin hiuksissa.

Muistan kun toin hennaa Marokon reissuilta ja tietysti käytin sitä.
 Asun kerrostalossa ja minulla on oma saunavuoro. Laitoin hennan jo ennen saunaan lähtöä päähäni muhimaan ja vanha leipäpussi päähän, etten sotkenut vaateitani.....rivakasti hissiin, ettei kukaan kerinnyt tulla käytävässä vastaan. Siinä kävi sitten niin, kun hissi tuli kohille, ovi auki ja sisään.....vaikeata oli kääntyä takaisin, sillä minut oli jo huomattu.
Ensinnäkin henna haisi pahalle ja se töhnä oli alkanut tehdä kunnon vanoja pitkin naamaa ja kaiken lisäksi se tiukka leipäpussi oli päässäni ja kruunasi kaiken komeuden. Mies siinä hississä kehotti reippaasti tulemaan kyytiin ja siinä sitten ajellessa luki sen leivän mainosta siitä mun päästäni ja ääneen....!
Naurattihan meitä kumpaakin, ei ollut mulle tuttu ihminen....vissiin kyläilemässä talossa ja saipahan ainakin jutun aihetta kavereille kerrottavaksi.
Harvoin minut saa nolostumaan, mutta silloin tuntui vahvasti se viilis poskien värissä.....;/
ooo

Nyt sitten on se aika menossa, että on lyhyet hiukset ja harmaan/kirjava luonnon väri toimii näillä vuosilla ja eiköhän sillä sitten mennä loppuun asti........;)

4 kommenttia:

 1. Ennen olikin paljon lettipäisiä muistoja muistoja. Hyviä syyskuunpäiviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se muuten aika kivan näköistä kun näkee nykyään pikkutyön jolla on letit....onneksi niitäkin on ja silloin jään ihan paikoilleni seisomaan ja ihailemaan heitä! Kiitos Ritva..:)

   Poista
 2. Oletpa ollut pikkulikkana korea ilmestys, Maikku!
  Minulla ei ole ollut ikinä lettejä, vaan lyhyt tukka.
  Upeat letit ansaitsevatkin ihailevia katseita.
  Kiitos postauksesta Maija, ja kaunista viikonloppua sinulle!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin muistella sitä, että vetiköhän pojat koulussa mua letistä, ei varmaan olisin kyllä muistannut! Olin sen verran vilkas, etteivät uskoltaneet koska olisin ihan varmasti tavalla tai toisella takaisin antannut.....;)

   Poista