Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

maanantai 18. helmikuuta 2013

PILKUNVIILAAJA EN OLE mutta........
Otankin nyt vähän kantaa ja asiasta joka joskus särähtää mun korviini ja silmiinikin. Oikeastaan en ole ainut, koska aika moni sen huomaa, kun kuulee tai lukee jostakin mitä Laukaalla on sattunut ja tapahtunut. Eritoten me joille on tämä kunta tullut tutuksi ja läheiseksi.
Minulla on pitkät perinteet jo monen sukupolven takaa, äidin puolelta Laukaan seutuun.
 Vanhempani tapasivat Laukaassa, ja naimisiin mentyä perustivat ensimmäisen kotinsa sinne. 
 Kirjoissa ja kansissa olin itse siellä v.1979-84, ja kun oikein suoraan sanon olen vieläkin jonkinlaisessa koukussa sinne  esi-isien  asuinseuduiulle!

Puhun ja kirjoitan miten sattuu, kirjakieltä en suuremmin puhu, sotken kaikki maholliset murteet mukaani. Vieraita kieliä käytän nykyisin aika erikoisesti. Koska en vain enää muista sanoja, niin  sanon mikä mieleeni ensiksi tulee. Oma vika, koska käytän aika vähän näitä opittuja kieliä. Tulen kyllä edelleenkin toimeen muutamalla kielillä, tällä tarkoitan yksinkertaista käytännön puhumista, sanoisin kyökkifinliska toimii! Saan kyllä itseni ymmäretyksi aika helpolla, eri tilanteissa, siis pärjäilen kylläkin.
 Tässä yks päivä vieraskielinen autoilija kysyi parkkitaloa, neuvoin siihen lähimpään. Myöhemmin mietin, että mitähän kieltä oikein puhuimme....;/ Seurasin kyllä ja oikeeseen paikkaan ajoi minne olin neuvonut. Päättelin siitä olimme nähtävästi ymmärtäneet  toisiamme. Vieraskielisiä sanoja en suuremmin viljele normaalissa puhekielessä. En edes käytä jees tai okei sanoja, vaikka niitä kyllä kuulee, koska ihmiset tuntuvat tykkäävän korostaa niillä sanomistaan. Kylläkin joskus näitä ulkomaan sanojakin tulee ulos, vaan kun suoraan sanon niin useinmiten silloin se on sitä pientä piilokettuilua vastapuolelle!

Tästä Laukaa sanan käytöstä, en malta olla laittamatta oppia minkä olen aikoinani kuullut!
Hyvän esimerkin antoi kerran tämä Laukaan toinen suurpoika. Miettikääpä sitä kun olette Laukaalla tai Laukaassa, siinä on vinha ero!? Ajatelkaa jos olet kusella tai kusessa, siinä on kyseessä täysin kaksi eri asiaa. Minusta tämä on aika selventävä vertaus ja sen olen muistanut...;)


Kuvan otin silloin kun Jyväskylän ajot oli vielä keskustassa, näyttävät autot ja kuskit karttureineen kaikkien ulottuvilla.
Juha on siksi toinen suurpoika Laukaasta koska olen ensimmäiseksi, mutta en missään nimessä mielestäni paremmaksi listannut sen toisen.  Hän joka oli Laukaasta kotoisin ja koulunsa kävi Jyväskylässä ja tietojaan ja taitojaan sitten käytti tuolla itärajan takana. Kahdenlaista mielipidettä kuulee yhäkin toimiko hän Suomen hyväksi vai menoksi!??? 
Toveri Otto-Ville Kuusinen sai muistomerkinkin Laukaaseen. Muistan sen hyvin, oli isot kekkerit merkkipäivänä sivukylällä. Seuraavana yönä muistomerkki oli päälystetty selvällä sonnalla oikein kunnolla. Sehän meitä toisin ajattelijota vasta hymyilyttikin. Sitä en muista, saatiinko ilkivallan tekijät kiinni? Jotenkin muistelen, että putsauksen jälkeen se paskottiin seuraavan yönä uudestaan.
En ollut paikanpäällä näitä asioita toteamassa, mutta uskottavasta lähteestä nämä uutiset kyllä levisivät kaikkialle!Vanhaa Peurunkaa taustalla ja Pirkko uutena ollessa mun takapihalla.Asuin silloin työpaikkani vieressä. Vuorotyöläiselle tämä järjestely on mitä parhain. Lapset kävivät usein luonani koska paikka oli meille kaikille mieluinen. Aikuisetkin totta kait, vissiin silloin kyläiltiin paljon ahkerimmin kuin nykyään. Peurunka paikkana oli silloin uusi ja ainutlaatuinen ja niinhän se on edelleenkin!
Tiina ja Marko  odottamassa linjuria ja varmasti jo suunittelivat seuraavaa reissua....Mäellä näkyvät henkilökunnan rivarit on jo purettu pois, mutta uutta on paljon tullut tilalle. 
Seuraan lehdistä Laukaan asuntoja ja joskus kyllä vähän hekumoin paluumuuttajan roolistakin.......!?8 kommenttia:

 1. Ilman muuta ollaa Laukaalla. Miten jotku asiat voikin niin ärsyttää, Kuten tässä yks päivä oli mainos "kengissä oli nahka vuoret" Mitkä vuoret sinne mahtoikaan mahtua? Silmät seisoo päässä, missäs muualla, ja miten ne seisoo? Mikä on takapakki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia, jostain syystä olen huomannut itesäni semmoisen asia, että mulla kasvaa kynnet silmissä....;) Se on muuten taivahan tosi, aina saa olla niitä leikkaamassa ja viilaamassa....pitäsköhn ruveta niitä lakkaamaan jos vaikka kasvu vähän hellitäis.....;O...!? Olen sen jättänyt tyystin pois kun läträän noitten lioteiden kanssa, jos olen maalaushommissa! Liottavat ne lakat samantien, ei se kynsien kasvu viellä ole näköä haitannut....;)

   Poista
 2. Makuja ja mieltymyksiäkö lienee, mutta minä aikoinani kävin Laukaassa. Voin olla väärässäkin, mutta minun nuorena ollessani savolaiset sanoivat -ssa. Toisaalta asuin Rautalammilla enkä -lammissa enkä -lammella. Mikä lienee kieliopillisesti oikein kussakin paikan nimessä. Nypyttää, kun joku käy Rautalammella.Höh.
  Tuossa Laukaassa ei ole oikein selvää merkitystä sanalla. Mutta Laukaalla tai Laukaassa, miten vaan. Ei suuri synti vaan pien häppee jos väärin menee.
  Peurunka on taas Peurungassa eli Laukaassa. Ja mekin asuttiin liki Laukaata eli Hirvaskankaalla. Kaiken huippu on, kun kaupungin lapset aina asuvat kadulla! Paitsi Mannerheimintiellä. Näitä olis loputtomiin. Kiva Maikku kun kaikesta ikävästä Laukaan tapahtumasta huolimatta positiivisesti postasit Laukaasta.
  Kivat sulle!
  PS minä en koskaan osta talvitakkia tikkivuorella vaan tikkivuorilla. Ja kengänvuori voi olla pehmeätä karvaa, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä savolaiset käyvät meidän kanssa Laukaassa...mutta tuolta hämeessä kun tehdään asiat ajan kanssa niin tulevat melko varmasti Laukaalle...;)

   Musta on kiva ratkoa näitä sanoja ja sanontoja, miettiä sitä tarkoitusperää, onko sitä eli eikö!?

   Nimenomaan kun päätin kirjoittaa Laukaasta, päättelit oikein!

   Muutenkin kun tulee ikkee lissee, niin se jo eletty tulee aika usein mieleen, vaikkakin osaan nauttia tästäkin hetkestä ja täällä just....;)

   Poista
 3. Hyvän kuvan olet minustakin löytänyt. Muistan vielä tuonkin ajan, vuotta en kuitenkaan. Mutta Laukaassa se Peurunka on - eikä Laukaalla ole Peuranka, tätäkin kuulee. Laukaalle meno kuulostaan ihankuin mentäis Vihtavuoren ruutitehtaalle - se laukaus kuuluu jo sanoissa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mulla aika....vähän erinlaisiakin kuvia susta, vaan kun menneitä muistelen niin panin oikein punahameisen tyttösen heinikkoon seisomaan.....;)

   Poista
 4. Hieman kinkkisiä nuo vieraat paikat ovat meille vieraille ihmisille. Virheitä voi sattua, vai onko sillä lopulta väliä..:)))

  Kivoja muisteluksia, Maikku, kiitos näistä:DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tottakait vaikeeta tois`paikkakuntalaisen tietää miten oikein ne nimet sanotaan....missäkin!?
   Mutta siitähän sitä keskustelua saakin aikaseksi. Minusta tämäkin on yksi rikkaus meillä, monta eri sanaa ja tarkoittavat vain yhtä asiaa. Näitä pitää vaalia ja käyttää omassa puhekielessä.
   Olen kyllä ottanut tavakseni kysyä kun tulee vieras sana kohille. Yleensähän sen asian ymmärtääkin keskustelussa, vaan kyllä sen huomaa kun heristää kuuloaan ja mielessä sen uuden sanan toistaa....;)

   Minä kyllä saan huomautuksia, katseita ja ryppyotsaisia tuijotuksia....joissakin piireissa, kun suustani tulee jokin "virhe"! Eihän sillä mitään valiä, puolin eikä toisin, hihittelen vain mielessäni....;)

   Poista