Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

ELÄMÄ ON LAIFFII !


Käyn kuntosalilla 1-2 kertaa viikossa jos kunto sen vain kestää...heh...;/ Pakko on ollut taukojakin pitää jos polvet on sanoneet työsopimuksen irti. Huilin sitten ja jatkan  siitä mihin jäin viimeksi.
Paikka on Seniorisali ja sinne pääsee lääkärin määräyksestä, lukukausi maksu nousi ja nyt siitä maksan 28.80 €.
Mesta on tässä aika lähellä, sauvojen kanssa sinne köpötän ja samalla saan ne alkuveryttelyt ja lihaslämmittelyt hoidettua, jotta pääsen sitten melko nopeasti tosi hommiin.
Nyt viimeksi sinne kun sauvoin rankassa lumisateessa huomasin ja totesin, että tästä minä kyllä tiedoitan toisillekin! 

 Lähestyin pääovea ja samalla tyttönen lykkäsi pyörätuolia sisältä matkustaja mukana pihalle. Jätti hänet siihen ulos istumaan pikkupakkaseen ja lumisateeseen ja niin poistui tämä saattaja välittömästi itse sisälle  omille asioilleen...... 
Kuntoutuspotilas oli ilman tarvittavia lisäasusteita ja sisäkengissä! Hoitaja oli tuonut hänet ulos odottamaan palveluautoa, eikä jäänyt varmistamaan tilannetta. 
Koitin nopeuttaa askeleitani ja kun tulin kohdalle niin totesin, että siinä istui nuoruuden tuttu, entinen työtoverini ja  ystäväni Tuula! Tiesin kyllä hänen halvaatuneen jokunen vuosi sitten ja  olemme nähneetkin näinä aikoina. 
Näytti viluiselta ja olikin kylmissään, annoin omat lapaset ensihätään hänelle ja etsin apua. Hyvällä kelillä olisin saanut pyörätuolin sisällä, mutta lumi ja liukkaus olisi saattanut kostautua meille kummallekin. Onneksi tuli tila-aito siihen ja pyysin kuskia avuksi, jotta pääsisimme sisälle odottamaan. Tämä kyyti kun ei ollut vielä Tuulalle!

Siinä sitten tuulikaapissa juteltiin tai minä puhuin, koska häneltä halvaus oli vienyt puhetaidonkin. Olen aina ollut kiitollinen siitä kun olen oppinut olemaan erilaisten ihmisten kanssa. Kuntoutuskeskuksessa ja sairaalassa  olleet työvuodet sitä oppia antoi lisään ja vapaaehtoistöissä jatkoin sen ylläpitoa!

Viimein kyyti tuli ja ajomies oli myöhässä huonon kelin takia. Halattiin ja heipattiin Tuulan kanssa, niinkuin aikoinaankin! Asumme samaa kaupunkia ja tapailemme aina sattuman varaisesti tuolla kylän raitilla sekä yhteisten ystäviemme luona.

Siihen eteiseen jäin sitten istumaan ja ihmettelemään reppuineni ja sauvoineen.....

Näinkö tässä sitten kumminkin käy, kun sen oman tahdon ilmaisuun ei ole enää mitään mahdollisuutta!?
Sidotaan sanan mukaisesti tuoliin, ns.avustaja  heittää kesätakin hartioille talvipakkasella ja ilman  tarvittavia lisävarusteita ulos. Suu viivalla ja ilmeettömänä lykkäävät meidät kartanolle sateeseen jäähtymään fys.hoitojen jälkeen! Sehän tarkoittaa jotta meille huonokuntoisille saadaan sillä rääkillä hiki pintaan!??.
 Vissiin tälläkin hoitomuodolle ne hoitojonot lyhenee..... luonollisella ja toimivalla menetelmällä!
Kuulun tähän paljon puhuttuun sodan jälkeiseen suureen ikäluokkaan jotka näitä terveyspalvelun jonoja pitävät yllä!

Vähän ilkeästi kirjoitin, mutta tarkoituksella.
Tapanani ei olen inistä ja vinkua kaiken maailman asioista. Koska olen saanut kohtalaista kohtelua yleisessä sairaanhoidossa ja siitä olen ollut kiitollinen ja vastaan ottavainen kansalainen.
Omat vammani ovat antanut vielä  jonkinlaisia tapoja toimia ja joita osaan käyttää tarvittaessa.
Mutta nyt halusin puuttua Tuulalta vietyihin oikeuksiin, joihin hän ei itse pysty enään vaikuttamaan. Onneksi oma poika ja ystävät ovat vielä olemassa joten se jonkinlainen perusturva on viellä toimii.

.....mutta, mitenkähän minulle sitten käy kun tosissani apua huudan.....en sure koskaan etukäteen, koska olen sen huomannut jo jättää omasta elämästäni osan Herran haltuun. Luotan kyllä edelleenkin huomiseen........
Tähän asti olen saanut ja ansainnut lähimmäisten huolenpidon, sinnikäs sissi kyllä olen ja yritän ryömiä ja toimia omin voimin  melko pitkään.
Käytännöllisyys ja omatoimisuus sen kun vain kehittää niitä naurettaviakin niksiä/kiksiä millä tulen hoitamaan ainakin tämän päivän iltaan asti ja saamaan turvallisen yön!
Ensiviikko jopa koko lopputalvikin näyttää tulevan kohtalaisen toimivaksi, mutta pussillisen uusia  asioita toivottavasti keksin lisää.....;).....kaikella on aikansa.....

14 kommenttia:

 1. Oli hyvä kirjoitus nykypäivän välinpitämättömyydestä. Tulikohan sen tuolin ulos tuojalla hetkeäkään mieleen, miten pärjää vähissä vaatteissa ja tuleeko hakija ajoissa. Onneksi osuti pelastavan enkelinä paikalle.
  Kyllä tää vanhuus joskus pelottaa vaikka vielä pärjäänkin ihan hyvin, mutta vuosi vanhan vanhentaa ja vuosi lapsen kasvattaa. niinhän sitä ennen sanottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että viimeviikolla oli uusia työntekijöitä siellä, liekö koulusta harjoittelijoita vai vapaaehtoisia!? Henkilökunnan vähyys saa näitä vahinkoja aikaseksi ja töihin ohjaus on täysin puuteelista.

   Ei auta kun kulkea edelleenkin silmät auki ja toimia tarvittaess.....:)

   Poista
 2. Huh! Tälläiseenkö on jo menty? Onneksi satuit paikalle ja toivottavasti kirjoitat tapauksesta muuallakin. Pelottavalta tuntuu ihmisten välinpitämättömyys, ei mitään vastuuta oteta mistään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin kyllä Facebookiin tämän saman, sekin puoli on kätevä uutislevite! Paikanpäällä jo kerkesin tiedoittaa.

   Jos ite ei pysty mitään tekemaan tai vaatimaan, kyllä sitä sananmukaisesti pihalla ollaan.....:/

   Poista
 3. Voi Maikku, olipa hyvä, että ehdit paikalle, ennenkuin tämä avuton ihminen paleltui!
  Tämä taitaa olla sitä kehuttua vanhuksien huolenpiotoa, jätetään yksin kesävaatteissa vaikka lumihankeen, ja itse kiireellä sisälle..;/

  Näin yhteiskunta säästää, jättää sairaan ihmisen yksin tai toisen huonon hoidettavaksi. Ei kannata edes muutamaa satasta kuussa maksaa hoitopalkkiota.

  Hyvää sunnuntai-iltapäivää sinulle, Maikku!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että säästösyistähän näitä sattuu ja tapahtuu. Tuntuu vain niin pahalta kun sen oikein itse totee ja näkee.
   Tätä kuskaaja tyttöä en löytänyt silloin, mutta uskon muistavani hänet jos/kun tapaamme viellä...;/

   Kiitos Aili-mummo.....;)

   Poista
 4. Ihmetyttää kyllä sen hoitajan vastuuton toiminta. Onneksi tosiaan olit sinä joka siihen sattui paikalle, välittävä ihminen. Ihanat kupit näissä kuvissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vissiin kokemattomuus oli hoitajan puute!

   Mun nimikko mukit "Maija Mehiläinen" ja "Mymmeli"! Porukota kun on enenmän kahvilla niin otan joka sormeen erilaisen mukin ja tarkotus on aina itse ottaa jompikumpi näistä käyttöön, vaan koskaa en kerkiä kun joku toinen ne sieppaa!?

   Nämä kun olis vähän nk.pyhä käyttöön koska arkena ja yksin juon aina samasta ruskeesta mukista.....;)

   Poista
 5. Mielestäni Tuulan puolesta voisit tehdä tuosta jonkunlaisen huomautuksen. Hävytöntä toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä toimin heti, samalla reissulla! Vastaava päälikkö ei ollut silloin paikan päällä, vaan kun olen pitkämuistinen ihminen niin jatkan tulevalla viikolla!

   Tuula kun oli ennen tätä vakavaa sairautta, erittäin toimiva ja osalistuva ihminen, niin senkin puolin päätin jatkaa ja huomioida tätä asiaa laajemaltikin....:)

   Poista
 6. Noihan se laiffii sitten taitaa mennä... toivottavasti ainakin jonkinlaineen hanttiinpanemisen muoto säilyis sitten kun .....

  Paha sekin on, jos mieleen tulee vaan muutama ruma sana (esim. pitkälle edennyt muistisairaus) ja hoitaja sattuu olemaan eri näköinen kuin itse hoidettava - moittivat sitten rasistiksi (näitä tapauksia on luettu jo viestimissä). Ammattilaiset sen ymmärtää, mutta satunnainen ohikulkija ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin ns.terve ihminen miettii mitä suustaa päästää ja tekee....meitä tarkkailijoita kyllä tarvitaan. Lähinnä niitä jotka osaavat myöskin toimia oikeeseen aikaan ja sillä tarvittavalla tavalla. Pelkkä suunpiekseminen netissä ja lehillä kun yleensä auta, vaan tosi käytäntö....sarvista kiini ja töihin käsiksi.....:)

   Poista
 7. Tämä meidän "hyvinvointiyhteiskuntamme" näkyy tällaisissa tapauksissa. Henkilökunnan määrä on supistettu minimiin ja ihminen lykätään talvipakkaseen odottelemaan, josko kyyti heti hakisi. Kukaan ei ota vastuuta enää, ellei joku - niinkuin sinä - lennä enkelinä paikalle ja ota vastuuta toisesta ihmisestä. Jälkikirjoitukset kissankokoisin kirjaimin eivät enää auta, jos ihminen palellutetaan kesävaatteisillaan hoitopaikan ulkopuolelle.
  Hienoa, että tartuit toimeen ja myös se, että teit asiasta julkisen. Sinunlaistesi ihmisten varassa pyörii monen ihmisen turvallisuus. Hyvä Maikku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän huomaavaisia ihmisiäkin löytyy, vaan harvassa ovat!?
   Ite olen kyllä oppinut apua pyytää, vaan kun ystäväni Tuula ei pystykkään enää puhumaan.....;/

   Tähän se sitten on!!!!!

   Poista