Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

torstai 15. syyskuuta 2011

Józsefváros ja Maikku.

Muistomerkki Práter-kadulla kuvaa Ferenc Molnárin teoksen "Koulupoikia".

Maikun "henkivartijat" Budapestin VIIIn kaupunginosan Józsefvárosissa. Samat pronssipojat ovat Maikun profiilin kuvassa. 

Budapestin kahdeksatta kaupunginosaa kuormittaa tai ylistää kahdenlainen maine. Toisaalta se on palatsien kaupunginosa ja toisaalta taas köyhyyden ja rikollisuuden paikka. Palatseja siellä on, suurin osa niistä suuren kaarikadun sisäpuolella. Köyhät, rikolliset, ilotytöt ja muuten syrjäyneet asuivat/asuvat sen saman kaarikadun ulkopuolella, siis siellä missä Maikku nyt on. Ei siellä oikeesti henkivartijoita tarvita, vaikka vieläkin näkee nettissä kirjoituksia, joissa varotetaan tästä kaupungiosasta. Rikollisuutta siellä ei ole sen enempää kuin muuallakaan miljoonakaupungissa, ei ole enää ilotyttöjäkään, köyhiä on ja syrjäytyneitä. Taiteilijoita on ja paljon kulttuuria.

Alkukuvassa näkyviä, unkarilaisen kirjailijan Ferenc Molnárin koulupoikia Maikku sanoo henkivartijoikseen - kun on yksin Budapestissa, joku voi luulla että sellaisia tarvitaan. Molnarin nuorisoromaanin koulupojat, myös nämä Pásztorin veljekset, asuivat Pál-kadulla, ei kaukana tästä muistomerkistä. Kuvanveistäjä Péter Szanyi on tehnyt hienon muistomerkin "Koulupoikia" teoksen ilmestymisen muistoksi (2007 tuli kuneeksi 100 vuotta kirjan ilmestymisestä).

Maikku käy tervehtimässä noita kavereitaan harvasepäivä. Ovat niin lähellä, pikku kierroksen päässä kauppamatkalla. Nyt ei varmaankaan tee ylimäärisiä kierroksia kun on kuumaa ja hikistä. Aamusta käy kaupoilla, keskipäivällä on ruokis ja lepo. Sitten hän maalaa, aamusta saakka jos siltä tuntuu. Nyt kuulemma tulee turkoosin värisiä tauluja, kun väriä tuli pursotettua rutkasti. Horoskooppitauluja tulee lisää, ainakin jousimies on aluillaan. 

Keittiönäkymä ruokapöydän suuntaan.

6 kommenttia:

 1. Budapest tuntuu olevan Maikun suosikkipaikka! Jääkö hän talveksikin sinne?

  Mukavat muistot Budapestistä jäi minullekin ja muille okralaisille<3

  VastaaPoista
 2. Aili-mummo: Meillä on se taiteilijakämppä vai pitäiskö sanoa ihan residenssi siellä. Alunperin hommattiin paikka keskelle Eurooppaa, lyhyt matka taiteen keskuksiin, luova ja innostava ympäristö ym, ammattitaiteilijan tarpeisiin ja harrastajan iloksi.

  Maikku on tällä kertaa lähemmäs kaksi kuukautta siellä, muutaman päivän olemme yhtäaikaa, me sitten kuukauden jne. Meillä on vielä jaatkuvat asuntojenvaihtoviikot, kunnes luovumme paikasta (aika lähenee kun kaikki olemme eläkeläisiä jo).

  VastaaPoista
 3. "Maalari maalasi taloa, sinistä ja punaista. Illan tullen sanoi hän: Nyt minä lähden pois!" Vaan Maikku ei maalaakaan taloa eikä lähde illan tullen pois. Varmasti Budapestin miljöö jo houkuttaa maalaamaan, nää "henkivartiat" pitää huolen, että on työrauha!
  Aika hyvä idea on ollut hankkia paikka sieltä. Me katseltiin joskus Varnasta, mutta päädyttiin sitten vain Tallinnaan. Vähän tulee oltua, vaikka luulisi, että eläkkeellä joutaisi olemaan pitkiäkin rupeamia. Jos olis taiteen lahja niin kuin Maikulla, vois ajatella pitempää jaksoa, mutta kun on peukku keskellä kämmenpohjaa.
  Terkkuja ja haleja Maikulle, kun olette yhteyksissä.

  VastaaPoista
 4. anja: Taitaa olla niin, että se paikan vaihdos silloin tällöin on tärkeintä - oli se toinen paikka sitten lähellä tai kaukana. Matka Budapestiin on matkana pitkä, mutta aikana kahden tunnin lento ja liputkin saa halvalla kun suunnittelee ja hakee halvimman. Onhan tuo Tallinna upea paikka ja eri maailma. Ihmisten elämän tarkkailu on yksi kaikkein hauskimmista ohjelmista missä päin maailmaa tahansa.

  Hups, huomasin just, että ole kirjautunut tähän Maikkuna (kun laiton tuon lisä Widgetin). Siis - olen se luottohenkilö Pikolini - Maikun isosisko.

  VastaaPoista
 5. On varmasti ihana ja innoittava maalauspaikkana tuo Budabest.
  Jousimies kun olen,niin innolla odottelen Maikun maalausta.
  Paljon terveisia,kun yhteyksissa olette.

  VastaaPoista
 6. Sateenkaari: Nyt Unkarissa on ollut Maijalle vähän liian kuumaa, melkein samanlaista kuin Turkissa. Ulkona olot "meijän Maija" on hoidellu aamuisin kun on viileämpää.
  Jousimies oli meidän äitikin, joten odotettavissa on kaunis kuvaus merkistänne.

  VastaaPoista