Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Maikun tunnelmia Budapestissa.


Budapestin vanhan kauppahallin lihatiskillä.
Budapestin kauppahallin tiskeillä on aina hyvä palvalu - oli sitten myyjän kanssa yhteinen kieli tai ei. Maikku kertoin lihatiskillä tekevänsä "suuren saavillisen soppaa", ja lihamestari leikkasi savukyljen oikean kokoisiksi paloiksi. Luultavasti Maikku puhui tapansa mukaan elein sävytettyä suomea tai hyvin monipuolista sekakieltä. Tiedä häntä mitä kieltä käyttivät, mutta kaikilla siellä pärjää.

Kotimatka kauppahallista kesti eilen normaalia kauemmin, kun bussi ei päässyt kapealla kadulla väärin pysäköidyn koppiauton ohi. Paikalle kerääntyi Maikun sanonnan mukaan - ainakin miljoona katselijaa. Jokainen halusi auttaa bussikuskia ja matkustajia - mutta eihän siinä mitään voinut kun tilaa ei ollut eikä mikään liikkunut. Odottelua kesti 40 minuttia. Ja Maikku istui kaikessa rauhassa bussissa, seurasi näytelmää ja nautti lounastaan (olihan kauppakärry täynnä hyvää murkinaa).

Omassa lähikaupassa, nykyisin SPAR, kun Maikku osti kauraryyniä, niin johan toinen asiakas ihmettelemään, jotta mitä ryyneillä teet. Kaurapuuron reseptin selvittelyyn tuli englantia taitava kassatyttö avuksi. Myös usein siellä toiset asiakkaa neuvovat, että "älä osta tuota, tämä toinen on parempaa - tai halvempaa". Yställisen neuvon ymmärtää hyvin eleistä ja viimeistään silloin kun avulias emäntä tarttuu kärryysi ja vie sen suosittelemansa tuotteen eteen. Kaikkeen kommunikointiin ei aina tarvita yhteistä kieltä.

Tämä lähikauppamme on rempattu ja se on nyt SPAR ketjua.

5 kommenttia:

 1. Hyvalta nayttavat lihakaupan valikoimat.
  Meilla on tassa vastapaata lahes joka paiva tuo naytelma,ettei bussi paase ohi.Syyna liian lahelle risteysta parkkeeratut henkilöautot.Bussit eivat mahdu kaantymaan ,kun katu on sen verran kapea.Keltainen viiva kadun reunassa kylla on merkki,ettei saa pusaköida,ja poliisi ratsaa harva se paiva,mutta itseppaista on kansa.

  VastaaPoista
 2. Sateenkaari: Sama juttu tuolla kauppahallin viereisellä kapealla kadulla, missä bussipysäkki vie melkein koko pienen korttelin mitan, eikä sille puolelle saa parkkeerata ollenkaan.

  Meidä asunnon kohdalla on toinen juttu, siellä kadut on kapeita ja yleensä yksisuuntaisia. Ja kun alueella on useita rakennustyömaita, joudutaan tavaraa kuljettamaan suurilla rekoilla, ne jää helposti täysin jumiin. Väärin pysäköityihin autoihin tulee nykyään aika pian sellaiset "pyörälukot" ja niiden poistattaminen maksaa. Näyttää, että ne tehoavat jonkin verran. Tuolla ahtaalla alueella tulee pelkkä sakkolappukin nyt aika pian. Valvojat kiertää ahkeraan, kuvaavat autot ja kirjoittavat sakkolaput - tiedä sitten miten sakkojen kerääminen onnistuu.

  VastaaPoista
 3. Muistan minäkin nuo ahtaat sivukadut, olivat rauhallisia. Asuimme hotelli Corvinissa, ja sekin oli sellaisen sivukadun varrella. Kauppaan oli hirveän lyhyt matka, kävimme kaupassa joka päivä, parhaina päivinä kaksikin kertaa. Jos ei yhteistä kieltä löytynyt, selvisi kaupassa hyvin ilman sitäkin, käsimerkeillä ja eleillä.

  Corvin oli hyvin rauhallinen hotelli, ja kohtuuhintainenkin.

  Kävimme myös tuossa korttelinkokoisessa kauppahallissa, jossa tavaraa oli valtavasti tarjolla. Teimme lähinnä ikkunaostoksia...

  VastaaPoista
 4. Kauppa hallit on aina mukavia käydä katsomassa<3

  VastaaPoista
 5. Aili-mummo: Noilla kapeilla kujilla on kiva kuljeskella ja katsella elämän kulkua. Nykyään kauppojen tuotteet, valmiiksi pakatutkin on helppo arvata mitä ne on, samat on merkit koko Euroopassa. Joskus sattuu ylläreitä.

  ritva: Me yleensä tarkistetaan kauppahallit, niissä näkeen paikkakunnan elämänlaatua parhaiten. Jotkut kaverini etsivät ensimmäiseksi aina rautatieasemat, elämänmeno ja ajankuva näkyy niissä hyvin.

  Maikku lähettää terveisiä kaikille lukijoilleen.

  VastaaPoista