Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

maanantai 17. marraskuuta 2014

KUULUISAT KIRKKOMAALAUKSET !


Toivakan kirkon kastenurkkaus ja papin saarnaamispaikka. 

Seurakunnan jäseneksi pääsee jo pienenä,  siitä olen yhäti kiitollinen, että vanhempani valitsivat minullekin tämän turvallisen tien, perinteitä kunnioittanen.
Olen paljasjalkainen Jyväskyläläinen ja siitä seuraavat asiat hoidettiin omassa seurakunnassa. 
Toimituksesta en muista mitään ja kuvia ei otettu, mutta kauniin nimen sain ja pappi oli nimeltään Salmenkivi!

Toivakan kirkko on sopivan matkan päässä, oivallinen retkikohde, tämä ei ollut ekakerta kun siellä kävin.....ja tulen melko varmasti uudestaan!Monenlaisia mielipiteitä oli silloin aikoinaan, näistä kirkkomaalauksista ja sehän sai kansan liikkeelle yli rajojen.....ihastumaan ja ihmettelemään!?
Oman kylän taidemaalari joka oli jo Vaajakosken koulussa hyvissä käsissä, Vappu Heiskan opissa ja hänen kuuluisa isänsä oli tietysti Joonas Heiska.
Pellervo Lukumies pääsi kertaheitolla Ateneumiin, Sam Vannin oppilaaksi.
Valmistui ja palasi takaisin Toivakkaa josta oli mielitietty, tuleva vaimokin oli kotoisin.


Kirkolla on mielenkiintoinen historia ja siitä löytyy netistä lisää tietoa.

Minä tarkkailin taitelijan- ja kristityn ihmisen silmällä ympäristöä. 
Maalauksistahan selveni se, että me kaikki olemme tervetulleita tähän Herran huoneeseen, koska Jumalan edessä olemme saman arvoisia....sukupuoleen, ikään, rotuun ja vaatetukseen katsomatta. 
Kirkon ja seurakunnan on elettävä ja hyväksyttävä eri aikakaudet niitten tuomat  tavat ja tottumukset, unohtamatta lähimmäisen rakkautta.
Sitähän Jeesuskin Jumalan ainoa poika näytti esimerkkiä meille, siunaten ja näin hyväksyen meidät kaikki hänen opetuslapsikseen!


Riita näistä maalauksista, meni jopa niin pitkälle, että sitä puitiin lopulta Tuomiokapitulissa ja Museovirastoa myöten.
Lukumies teki maalaukset suoraan, ilman luonnoksia.
Hän aloitti enkeleistä jotka edustivat eri rotuja ja kultuureita ja siitähän sitten se varsinainen tora 
alkoikin.
Erikoisesti se, että he olivat ihmisnäköisiä ja arkinen vaatetus. Mustalaisnaisen hahmossa oleva enkeli oli kirkkoherra Leevi Vironmäelle liikaa, hän ilmoitti ettei aijo mustalaisen kanssa mennä taivaaseen!
Tokkopa tämmöisen mielipiteen kanssa sinne ihan helpolla mennäkään, ihmettelen vaan silloisen kirkon -ja seurakunnan palvelijan äänekästä käytöstä!???

Ei säikähtänyt papin poika Pellervo vaan teki työnsä loppuun asti ja maalasi kaiken nimenomaan ihmissilmillä katsottavaksi.

 

Toivakan kirkko on uusgootilaisen tyylin tulos ja arkkitehti oli L.I.Lindqvist ja se valmistui vuonna 1882.

8 kommenttia:

 1. Niinpä niin. Kirkkoherra kuuluu varmaan siihen porukkaa, jotka ovat sitä mieltä, että alas rotusorto ja s..tanan mustalaiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia, sama pappi vissiin joka lausui nuo kuuluisat sanat rotusorrosta jne.....;//

   Poista
 2. Aika värikäs ja jänskä kirkko historiaa myöten:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taiteija Pellervo Lukumies päätti, että tekee maalaukset valmiiksi vaikka sitten vainvihkaa yöllä ja ikkunan kautta kiipesi sisään ja jatkoi sutimista! Sitä ei juttu kerro, että ottiko joku lasin hakaset jo valmiiksi auki jotta homma toimisi ja etenisi .....;)
   Mustis osasit tänne hyvä valinta ja minä lähden kurkkimaan sun juttuloita......

   Poista
 3. Onkohan se jokin uusi systeemi, jotta ensiksi kirjoitettu kommentti katoaa taivaan tuuliin - niinkuin nyt taas kävi. Sen ymmärsin, että kun ulkomailla ollessa ja kännykkää käyttäen systeemit sekos ja salasanaakin piti kirjoittaa useemmasti, mutta että täällä kotonakin..... jus kun pelit on oikein viritetty ja virukset sekä kaikki salajuonet torjuttu.

  Olen joskus aikoinaan tuolla Toivakan kirkossa käynyt ja nuo mielenkiintoiset maalaukset nähnyt. Pitäis uusi retki tehdä Toivakkaan - enkä ensi kesänä viimeistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se muuten turhauttavaa kun ensin innolla kommentoi ja hups, joku vetäsee sen pois....ja sit aloitat taas mutta ku sen intokin meni saman siliän tien, ainakin mulle käyp niin.....;//

   Toivakan kirkko ja koko ympäristö on jotenkin rauhoittavan kaunis, mekin Leenan kanssa viimeeksi istuttiin pitkään ihan hiljaa kirkossa ja oltiin vaan......!. Toivakan kylä samoin, ainakin nykyään viellä palvelut pelaa ja viehattävä kyläyhteisö....:)

   Poista
 4. Ihana kuvakirkko, kiitos Maikku! ♥
  Tallaisia ihanuuksia kelpaa kyllä katsella;)
  Levollista viikkoa sinulle, Maikku! ♥♥

  VastaaPoista
 5. Onneksi mulla on toinen samanlainen kirkkojen bongaaja ystävänä joka toimii kuskina, niin on helppo liikkua paikasta toiseen!

  Tänään piti auringon pilkistää, mutta lunta ihan vähän sataa. Tiet on sulana ja nurmikko vihreenä, mutta eiköhän se talvi ihan varmasti tulossa on...kiitos Aili ja terviset sinne teille....:)
  VastaaPoista