Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Budapestissa on juhlittu.

Unkarin husaarit ratsuineen Budapestissa Parlamenttitalon edessä. Kuva on otettu jo muutama vuosi sitten. Lokakuun 23 pv Unkarissa vietetään itenäisyyspäivää, vuoden 1965 kansannousun muistoa.

Maikku siellä on eilen katsellut tämän vuoden juhlaillisuudet telkkarissa. Katsoi myös kansannousun aijoista kertovan elokuvan, minkä kuvauksia seurasi muutama vuosi sitten paikanpäällä. Oli kuulemma silloin yöllä herännyt paukahduksiin, tulenloimuun ja muuhun kovaan metakkaan. Päivällä homma sitten selvisi kun kotitalon ympäristössä kuvaukset jatkuivat. Paikalla ajeltiin vanhoilla autoilla ja näkyi vanhoihin sotilaspukuihin pukeutuneita joukkoja - punatähdin (siis 1965 neukkujoukot valtasivat Unkarin ja alkoi se sosialismin aika, sitä Unkarin kansannousu tarkoittaa). Kuvauksista oli tietysti kerrottu alueen asukkaille, mutta kun ei ymmärrä kaikkea, eikä ehdi asioita hyvin tuntevilta kysellä.

Vuonna 2006 vietettiin kansannousun 50 vuotis muistopäivää, jolloin ihmiset saivat osallistua päivän viettoon osallistumalla näytelmään "1965 kansannousu". Kuka tahansa sai lainata, ts. ottaa rekiltä haluamansa asun ja osallistua vaikka tankin valtaukseen ja  muistoksi sai ostaa kuvatun videon. Paikalle oli tuotu tuon ajan vaatetusta, henkilö- ja kuorma-autoja, myyntikojuja, tankkeja ja tykkejä. Tunnelma oli huikea ja paikka aito tapahtumapaikka. Nyt tälle paikalle on noussut se uusi Corvin Atrium liike-, toimisto-, asuin- ja kulttuurikeskus. Ja se on aivan meidän nurkilla.

Oikeaa tunnelmaa lisäsi 1950 luvun musiikki. Esiintyjät vaihtuivat ja yleisö viihtyi. Oikealla näkyvään rakennukseen oli tehty saman ajan sekatavarakauppa.

Tässä viimevuonna, 2009, otettu kuva Corvin teatterin edessä. Paikalle oli tuota taas vanhoja ajoneuvoja ym. ja siellä  pidettiin useita virallisia ja epävirallisia tilaisuuksia, vanhojen tapahtumien muistoksi.  

Yksityiskohta Corvin teattarin edustan näkymistä


Tässä kuvassa on toisenlaista iloista juhlaa. Sadokorjuun paraati menossa viimevuoden syyskuussa. Tapahtuma oli Budan linnan alueella, paraati upeaa väriloistoa, tanssia, laulua ja kansanmusiikkia.

3 kommenttia:

  1. Kiitos Unkariin tutustuttamisesta.Hyvat kuvat.Terveisia sinne,kun olet yhteyksissa.

    VastaaPoista
  2. -- kerron terveiset Unkariin ja yritä hoitaa tätä "blogitonttia" etteivät uudet lukijan kyllästy odottamaan sisareni omia kirjoituksia (myös sitä oikeaa kotitonttia).

    VastaaPoista
  3. Hyvin hoidatkin "viran sijaisuuden", olipa ihan mielenkiintoinen texti unkarista. Ja kuvat myös :)

    VastaaPoista