Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

perjantai 19. elokuuta 2011

KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA SITTEN......


Jospa sanasen laittaisin tapahtumista kakskytvuotta sitten, koska olin oikeestaan aitiopaikalla  paikalla, silloisessa NL-sa, historiallisessa  Leningradissa!
Sillä kyllähän  sielläkin vapistiin, vaikakin hallintokaupungissa ne tusinan verran vanhoja juoppoja, kännipäissään päättivat tehdä vallankaapauksen. Joka päättyi ymmärettävistä syistä kolmessa päivässä nolosti. Saivat kylläkin hyvälle alulle suuren ja uskomattoman muutoksen suuressa-mahtavassa-neuvostoliitossa!
Jokaisella meillä on oma vakaumuksensa, joten jätän sen ruotimisen toisille!
ooooo
Heti aamusta olo oli outo työpaikalla, toverit kyllä tulivat töihin normaalisti ja kaikki olivat hiiren hiljaa ja miettiväisiä! Tähän kyllä käy se toteamus silmät suurena ja suu pyöreenä, kukaan ei tiennyt mistään mitään.
Ohjeita emme saaneet mistään joten päätimme autokuskin kanssa lähtee kaupungille, auto oli muuten normaalin näköinen virka-ajopeli. Joka kylläkin oli erikoisvarustettu, pansarilasit ja muut tarvittavat....
Neljän miljoonan asukkaan Lenski oli uskomattoman outo, ei ihmisiä kaduilla, kulkuneuvot missä lie.
Tehtiin se yleisilmäys ja ajettiin takas verstaalle ja odotettiin ohjeita.
Viimein tihkui pientä tietoa jota kukaan ei tajunut, työantaja pyysi pysymään sisätiloissa. Onneks kerittiin heittää se kaupunkikieros.
Tulis taas paksun kirjan verran faktaa, joten jätän sen tähän.

ooooo

Harvoin tunnen pelkoa, muutä tässä tilanteessa olo tais olla just sellainen. Kävimme illalla kieloista huolimatta tarkistamassa paikkoja. Iisakin kirkon ja Astorian aukiolle oli kerääntynyt kansaa ja esteitä rakennettiin, telaketuajoneuvot ruoduissa.  Samoin erittäin totiset nuoret asevelvolliset käyskentelivät paikanpäällä.Tupakit suunpielessä, kädet taskuissa ja kalasnikovit olalla!? Me kaikki olimme, kaikesta asioista tietämättömiä!!!  Eremitaasin torilla samoin oli jo kansaa kerääntynyt, josta tämä Venäläisen taiteilijan upea maalaus on tallennettu, se on nykyään makkarin seinällä.


Tämän taulun tekoa seurasin viikkoja, paikan päällä ja sanoin taiteilijalle ostavani sen kun valmistuu aikanaan!
Kumpikin taulu sisältää veristä historiaa, sananmukaisesti. Kirkko tunnetaan myös nimellä kirkko veren päällä ja Eremitaasin aukio on myös  verinen tori.
Punainen väri on aina ollut perinteinen sen maan historiassa, senhän me kaikki olemme todenneet!

ooooo

Kaikesta huolimatta olen ollut kokemuksista otettu, jonka sain ollessani kahden ison valtion porukoissa, pienenä Suomalaisena ja kotimaatani SUOMEA aina  arvostaen.... 

ooooo

10 kommenttia:

 1. on ne ollut aikoja, onneksi taakse jääneitä. Vaan mistäpä sitä tietää, mitä tulevaisuus tullessaan tuo. Toivottavasti ei mitää tuon kaltaista.

  VastaaPoista
 2. mielenkiintoinen historia.. sanotaan että se toistaa itseään. joskus toivon että ei niin tekisi, mutta ihminen ei kai opi..
  upeita kuvia ja maalauksia

  VastaaPoista
 3. AMALIA,luulis ainakin että kokemus ja näkemys olis tullut huomioitua.....pienet piirit uhoo aina, ilman suurempaa kannatusta...toivottavasti!

  VastaaPoista
 4. AIKATHERINE, kiitos huomiosta....eihän se ihminen oikeestaan koskaan opi, toisten eikä omista virheistään! Vaan jospa oppiskin, tässäpä vasta kysymys!?

  VastaaPoista
 5. Virostahan on tullut nyt monta ohjelmaa tähän samaan liittyen. Kansalaiset olivat siellä olleet tosi neuvokkaita ja maltillisia niin taisivat säästyä monelta murheelta.

  VastaaPoista
 6. Onpa ollut jännittävää kokea tuokin tapahtuma ihan likeltä. Muistan miten täällä kotomaassakin pelättiin. Lenski, kuten silloin Pietaria kutsuttiin tuli tutuksi turistin silmin useilla matkoilla. Verikirkosta oleva maalaus on kaunis ja kaunis on kirkkokin. Liekö nykyisim kirkkona vai museona?
  Mieleni tekee tehdä nostalgiamatka vielä kerran tuohon kauniiseen kaupunkiin.
  Hyvää viikonloppua Maikku ja kiitos tästä mielenkiintoista postauksesta.

  VastaaPoista
 7. Jänniä aikoja olet elänyt sinäkin, Maikku!
  Onneksi ei tapahtunut pahempaa verenvuodatusta, vai muistanko väärin??

  Se oli myös jännittävä kuva, jossa Jeltsin seisoi tankin päällä, ja puhui kansalle;?

  Mukavaa viikonloppua sinulle, Maikku<3

  VastaaPoista
 8. VIKKI,joo olen ne Viron ohjelmat kattonut, uskomattoman rauhallisia olivat ja voi sanoa, että nimen omaan sillä tuli se kultamitali heille! Olimme muuten lähdössä Tallinaan, siis tukemaan sen minkä olis voinut silloin tehdä, olla läsnä ja asiallinen. Vaan työnantaja ei antanut lupaa ja oikeessahan olikin!

  MINTTULI, sen muistan, että kirkko oli suuressa remontissa useimman vuoden,käyttötarkoitusta en nykyään tiedä!? Samoin tekis mieli lähtee sinne,noin tarkastus käynille, kuvista päätellen kovasti komistunut, kun paikkoja on kunnostettu! Upea kaupunki täynnä historiaa ja liittyy myös paljon Suomeen....;/

  AILI-MUMMO, kyllä se oli veretön vallankumous, ihmettelen miten maltti piti, kun muuten ovat melko tulista porukkaa! Vissiin johtu siintä kun kaikki tapahtu yks-kaks, kukaan ei kerennyt juonitella, yleinen hämmennys ja kukaan ei tiennyt miten toimia. Muutenkin niiden vuosien aikana ihmettelin työkavereissa sitä ettei mitään tehdä tai aloiteta tekemään oma-aloiteisesti. Toimitaan vasta sitten kun pomo sanoo ja neuvoo, että nyt ja näin.....;/

  VastaaPoista
 9. Ihan piti vanhasta allakasta katsoa mitä silloin touhusin, 20 vuotta sitten. Töissä olin ihan normaalisti, mutta muistan nuo tapahtumat ja sen huolen kun pikkusisko oli vallankumouksen keskellä. Oli se niin uskomaton tapahtuma ja kaikki se mitä siitä seurasi.

  Upea kaupunki tuo Pietari on, niin täynnä nähtävyyksiä ja historiaa. En vaan muista milloin siellä viimeksi kävin, allakoita ja valokuvia selaamalla selvinnee.

  VastaaPoista
 10. PIKOLINI, muistin sen, että työnantaja kehoitti lähtee Suomeen, ja sit takas kun asiat selkenis. Sitä vähän kyllä ihmettelen, ettei ne toverit ole saanu parinkymmenen vuoden aikana asioitaa oikein vielläkään järjestykseen. Silloin kuvittelivat, et muutaman kuukauden päästä ollaa samoilla viivoilla kun länsimaat!? Kyllä se vain muutama sukupolvi menee tässäkin muutoksessa....;/

  VastaaPoista