Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

perjantai 23. marraskuuta 2012

SIPULISTA SANON SANASEN !


Turvonnutta lehtityveä sanotaan sipuliksi!

Niitä ruokasipuleita käytän kyllä aika reippaasti, keittoihin ja uuniruokiin pääasiassa. Raakana en erityisemmin niistä tykkää. Salottisipuli menisi siihenkin asiaa, vaan en juuri niitä ostele.
Yleensä näpelöin niitä irtojuttuja joita jo tuhat muutakin uteliasta on valmiiksi kourissaan pidellyt ja panen sitten omaan pussiin mukaani vietäväksi. 
Vaan nyt viimeksi ostin valmiin verkkopussin koska näyttivät hyviltä ja sopivan kokoisilta. Tämä tarkoittaa sitä että on kuin kouraan mahtuva munan kokoinen sipuli, niin kelpaa mulle oikein hyvin...;)

Valkosipulit ostin ja valikoin tarkkaan irtolaarista. Kun olen aika useasti niitä ostanut verkkopötkössä niin on tullut huonoja kynsilaukka palleroita mukana. Vähän se ketuttaa sekin kun rupeat niitä kynsiä irroittaa niin savut pöllähtävät suoraan silmille. Aika siististi muuten kuivuvat kun ei päältä katsoen sitä edes huomaa, mutta annas olla kun kun vähänkin sormilla niitä painat, tuhkaa täynnä. 
Joskus tuon  uuden sadon valkosipulia Unkarista, koska ne ei paljoa paina. No, jos kilon verran ostan torilta, niin kilon ne sitten siellä repussakin painaa! Enhän nyt missään nimessä niin paljon sieltä niitä tänne kanna, mutta muutaman kumminkin olen joskus tuonut.
Nyt kaupasta kantamani valkosipulit olivat hyviä ja sopivan isoja terveitä kynsiä täynnä koko rypäs.


Nämä sipulit ovat ikivanha kasvi joita alettiin  käyttää jo v. 3500 eaa. Lähinnä Aasian maissa, sieltähän se melkein kaikki viisaus on alkunsa saanut.
Ihmettelin muuten mistä noi Wikipediat se noinkin tarkasti tietää!??? 
Tuskinpa sanomalehet niistä silloin pahemmin kertoileet, huhupuhetta vissiin kait!
Mutta kaikesta huolimatta hyvä älynväläys jakaa tietoa ilman nettiä.
Inkarit niitä savumerkkiä käyttivät sitten myöhemmin, tiedon ja taidon jakamiseen....ihan vain tiedoksi tämäkin....;)

Takaisin siihen ruokasipuliin. Laitoin silakoita rullaten uunivuokaan, pohjalle sipulia ja suppilovahveroita ja kalojen päällekin niitä vielä piisas. Sitten kippasin lasipurkista valmista basilika-tomattikastiketta silakoitten niskaan. Annoin rauhassa muhia ja hyvää tuli, tottakait!
Tätä ennen kerkes jo vähäsen kyrsiä kun rupesin niitä sipuleita puolittaa ja kuorimaan.
Olivat peijoonit mätiä sisältä, ne kouraan sopivat munan kokoiset kauniit sipulit verkkopusissa.
Neljä kappaletta ajattelin niistä käyttää, yksi vain oli hyvä terve sipuli. Sain kyllä niistä lopuista siihen uunikalaani makua ja näköä.
Että mätiä sipuleita ostin ja maksoin selvällä rahalla ja kannoin ne kotiini. Sattuuhan näitä, mutta kun ostin ne oikein "Mestarin Herkusta" Sokoksen kaupasta, paikkakunnan parhaana pidetystä !


Eihän mua missään nimessä itkettänyt, vaikka kyynelkuvan laiton heti alkuun, vaan kun sipulit ruukkaa kyllä itkettää useinkin kun niitä ruuaksi käytetään. Nyt kuorin ne juoksevan veden alla koska ne laitettiin sinne uuniin muhimaan silakoiden kaveriksi. Paistinpannun kautta kun sipulia käyttää niin silloin kyllä itkeä tirautan kun niitä pieniksi panen.......

Itkutytön takana on teline lämpökynttelille.
Helmet ovat lasihelmiä, samoin  lantti joka sisällä on kaunis kuva ruususta!

8 kommenttia:

 1. Voi surku, huonosti meni sipulikaupat. On sattunu minullekin. Viimeksi ostamani verkkopussisipulit olivat kaikki hyviä. Sipulia kuluu rutkasti taloudessani, ja monia sortteja.

  Jostain syystä ne itkettää aika harvoin, kun teen kuorimisen ja silppuumisen sukkelaan. Yleensä kastelen sipulin - kuivunut kuori pehmiää ja on helpompi irrottaa, sitten sipuli palasiksi vauhdilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset


  1. No tätähän son sitten...;/ ....!!!

   Kaikki sipulit ovat erittäin tärkeätä ravintoa.
   Mikäs onkaan herkullisempi tuoksu kun sipulien kuulottaminen tai sanonkin paistaminen. Sen mehevä mukaansa tempaava tuoksu kun saa sen kuolan valumaan ihmistenkin suusta...ja makunystyrät herkistymään....;D

   Poista
 2. Ei sitä aina ulkonäöstä tiedä, mitä ostaa ja saa;/

  Kovin paljon ei valkosipulia voi ostaa, sillä säilyminen on epävarmaa..;) Samoin voi olla myös muiden sipulien laita...
  On tainnut tuo kynttilätyttökin kuoria sipuleita, kun noin itkettää!:/

  Leppoisaa viikonloppua, Maikku, ja kiitos sipulitarinasta!<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niitä vika ostoksia on tullut tehtyä, vaikka ne varsin vaatimattomia ovat minulla....niin sen kun huomaa vasta kotona ja tarvittaessa, ni pistää sekin vihaks...;/

   Valkosipulia käytän varsin kohtuulisesti ja muutenkin olen tarkka mausteissa, koska en tykkää tulisista ja liikaa maustetuista ruuista! Ruuan hyvää perusmakua ei saa mausteilla hävittää ja pilata, vaan kun aika moni ajatelee olevansa hyvä kokki kun maustaa kaikki ruokansa tuntuvasti...;)

   Kyntilätyttö kyllä joutuu alvariisa sipuli-itkuun kun sen paikka on keittiön ikkunalaudalla ja siinä vieressä niitä sipuliani pilputan.....;D

   Poista
 3. Sipulin ystävä täälläkin ja niitä mätiä sipuleita on tänä syksynä tullut vastaan liian usein. Mietin olisiko syynä tuo viime kesän kosteus.


  Hyvää viikonloppua ja sipuliherkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit on hyviä, vaikka se itku on varsin herkässä kun niitä näpelöi....;)
   Siitähän se johtuu liika kosteus kesällä ja eihän se oikea varastointikaan sitä kunnolla kuivata....ja taaskin vettä töhnöttää ulkona, mutta on hapekas ilma jota pitäisi käydä haukkaamassa alkupaloiksi.....;D

   Poista
 4. Minä ostan aina irtosipulia, enkä valko- ollenkaan. Enkä systerinkään anna tuuva valkkaria hänen käydessään. Se tuoksu? Mut kaikkia muita sipuleita tykkään. Ja tavan ruokasipulia aijemmin söin raakanakin, salaateissa ja silleen. Mut nyttemmin on tuo mahapussi käyny nirsoksi, eikä anna tunkasta sinne mitä tahansa. Korventaa, närästää.

  Mut ruokiin, melkein kaikkiin laitan sipuleita raskaasti, en sentään puuroihin.

  Esikkoni ei tykkää sipuleista laisinkaan. Penskana lempiruuastaankin, makaronilootaa, koitti sipulit erotella tyylikkäästi pois,, ne vaan oli hyvin hautuneet ruuan joukkoon hyvin pieniksi pilkotut sipulit. Edelleenkään aikusena ei erikoisemmin sipuleita rakasta. Näin niitä on makuja moneen lähtöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keran hammaslääkäri reisulla haastattelin tohtoria sen valkosipulin hajusta!? Olin nimittäinen itse sitä edellisenä päivänä syönnyt ja tiesin hajun olevan viellä mukanani...;)
   Ei muuten kärsinyt sen hajusta yhtään, mutta eltaantunut juopottelun haju kyllä haittasi....onneksi en ollut juoptellut sen sipulin lisäksi....;D

   Tuolla ulkomailla, täysissä yleisissä kulkuneuvoissa se sipulin haju etoo, tottavieköön....;((

   Minä olen aika ilkeä aikuinen kun olen kakaroillekin sanonut jos tämä ruoka ei kelpaa jossa on sipulia, et muutakaan tule samaan....;/ En kylläkään vasiten sitä, varsinkaa valkosipulia laita ruokiin jo sen tiedän toisen arkuuden!!!!

   Poista