Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

maanantai 7. lokakuuta 2013

SAUNA + SISU = SUOMALAINEN


Olen omaksunut asenteen olla rehti ja reipas Suomalainen!?
Vaikkakin se ottaa joskus aikaa koville, useimmiten olen onnistunutkin siinä melko kiitettävästi, tämä taas ehdottomasti oma mielipiteeni. 
Vakaumustani ja omaa tahtoani minulta ei voi viedä, lainata kyllä vapaasti sopii, mutta sekin pitää sitten hoitaa kaikella kunnioituksella....;)

Uskon että suonissani virtaa yhäti vuosisatoja sitten saatu Hugenottien veri, ainakin sen pienen pisaran verran. Nämä Ranskalaiset jotka kuuluivat protenstanttiseen kalvinisti kirkkokuntaan  joutuvat lähtemään vainoja pakoon ja osa heistä eksyi Suomeenkin. Tämä selvinnyt isäni puolelta!

Kiitos sukututkijoille joita nyt lainaan. Aitini puolelta juureni ovat syvällä keskisuomalaisessa mullassa, olen ylpeä tästä synnyinseudustani!!! Näistä perintötekiöistä olen osannut ottaa ja jalostaa itseeni niitä parhaita puolia...kait ja toivottavasti.
Laitankin sen loistaa uskomattomilla oivaluksellani ja tietysti tällä hehkuvalla kuvalla jossa olen jonkun vuoden yli silloisen täysi-ikäisyyden, taas sitä kuuluisaa kuuskytlukua tässä mennään!

Tästähän sitten tulikin se aasinsilta seuraavaan.
Olen epätoivoisesti yrittänyt päästä omin voimin  saunan lauteille jo muutamana kuluneena lauantaina
En ole tässä urakassa oikein onnistunut, voimaa kun noissa kintuissa ei tosiaankaan ole! Olen sitten  vain istunut lauteen toka rappusella ja heitellyt vettä kiukaalle jatkuvalla syötöllä, sen hien pintaan saamiseksi!
Samalla ihmetellyt niiden kakkosnelosten kapeutta jotka ovat olevinaan askelmia ja seuraavaksi tulevaa rappua joka on vissiin joku puolimetriä  äkkisuoraan ylöspäin, liian korkea nousu tämmöselle lyhytjalkaselle tyllerölle!

Idearikkaana henkilönä olen jo jonkin aikaa ratkonut tätä asiaa, viimein oivalsin, että tarviin apua, saunakaverin! Jolla on rohkeutta tuupata mua takamuksista ylöspäin, koska siinä pitää tulla ihan iholle asti, joka on jo monesta yrityksestä  valmiiksi hikinen sekä tosi löysää kamaa. Silkasta ajatuksesta pystyin kiehumaa ja monista ponnistuksista puhumattakaan, ei vain pelitä ni ei sitten.... se lauteille nousu, uskomatonta!

 Ihan liian vaarallista, joten se toinen vaihtoehto käyttöön.

Reilumman kokoinen tarjotin! Ei puusta saatikka muovista, rikki menisivät! Muistin oivallisen puikulan mallisen tarjoiluvadin, jota olen käyttänyt joulukinkun tarjoiluvatina, malli ei sopinutkaan kovin hyvin tähän tarkoitukseen, koska kohde onkin vähän eri muotoinen, vaikka kinkku onkin.
Viimein hokasin ison pyöreän metallitarjottimen, kuin tehty juuri siihen tarkoitukseen. Siitä saisi assistentti tukevan otteen, kahdella kädellä ja ei kun kankkuun kiinni tarjotin ja mummo on lähes kertaheitolla lauteilla. Näillä tukitoimilla olisi pitänyt kylläkin pelittää, avittaisin tottakai käsivoimillani itsekin tässä tärkeässä toimituksessa.

Jatkoin ajatustyötäni ja hokasin jos assistentti  vahingossa laittaisi sen tarjottimen kiukaalla siksi aikaan kun asettelisi mun jalkoja nousua varten ja nappaisi sitten vahingossa siitä läheltä sen apuvälineen.....paiskasi sen päin hanuriani, kaksin käsin....kyllä muuten käry kävisi!
Voisin muuten päästä aika vinhaa vauhtia sinne lauteille, mutta ......


 

Välimerkiksi  panin esille kauniin pinkin väriset helmet, puikulat värjättyä simpukan kuorta.
Nyt toipilas aikana tein tämän setin.
Vähän pehmittää tätä erikoista vuodatusta joka sain aikaiseksi yksistä saunan lauteista ja minusta reppanasta.

Nyt viime lauantaina kun menin saunaan, ihmettelin mennessäni....miksi minulla on oikein oma maksettu saunavuoroni kun käyn vain pesulla siellä.....;/
Mikään kova saunoja en ole mutta lauteille pitää mennä ja hiki  pintaan saada....olenhan suomalainen.....minultahan puuttui se tunnettu sisu tässä paikassa, mutta vain tällä pienellä mutta tärkeellä hetkellä. Vähän oli olo kun sillä entisellä mäkihyppääjällä kun hyppy on kateissa
Olin  koko viikon reenannut polvien taivutusta ja ne taipuukin melko hyvin, nyt minä päätinkin mennä oikein lauteille saman siliän tien  ja hoidan koko homman sisullani, varsin näyttävästi!?
Niinhän siinä sitten kävikin, askelma toisen jälkeen ja käsillä tukien istuin lauteilla ja heitin löylyä.
Voi sitä onnea ja autuutta miltä tuntui.....pakko  se on tähän laittaa, että kyllä se saunassa käynti tässä iässä aina sen huonon miehen korvaa....voihan veikkosella!
Alastulokin lauteilta sujui hyvin, tottakait varoen mutta varmasti.
Huokaillen, istuin normaalia pitemmän tovin pukuhuoneessa ja kietaisin aniliinin punaiseen Marimekon Unikko kylpypyyhkeen peitokseni...huh...tältä se vain tuntui, onnistumisen ilo!

En tarvinnut apuvoimia enkä sitä isoa pyöreää metallista tarjotinta, vaan mistä sen varmasti tietää ennen kuin seuraavan kerran jälkeen, joten ajatusta en kyllä heitä harakoille...hih.....;D


 

10 kommenttia:

 1. Hyvä - pääsit sitten lauteille ylös ja sitten alas. Höpötitkö itekees mennen - tullen, vai ihan hiljakseenko toimit?! Polvet jo sitten taipuu aika hyvin, kunhan voimaa niihin vielä saat tarpeeksi, niin normiliikunta alkaa toimia. Sisukas oma komentaminen on aina paikallaan.

  Tervejalkasena ei aina ymmärrä miltä tuntuu kun tolpat ei toimi. Senverran on minullakin jalkavaivoja ollut, että tiedän miltä vaikee liikkuminen tuntuu. Onneksi nyt on kaikki hyvin - siis siellä ja täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinainen omituinen höpöttäjä oli siellä löylypuolella. Käskyt pitää ääneen antaa ja sen jälkeen todettava miten meni tai ol menemättä...nyt....eiku...uuestaan...paina-paina.....hyväää-ä....huh....onnistuhan se....yms.yms. Kun siellä lauteilla viimein istuin ja lämpö levis.niin samaa tahtiin suukin levis.....;)

   Poista
 2. Maikku, sinulla on liian korkeat rappuset nousta lauteille. Käsistä on paljon hyötyä nousemisessa, kun polvissa ei ole voimaa!

  Mutta hauskan jutun keitit tästäkin ongelmasta, kiitos Maikku:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä onneksi ne kädet toimivat ja ovat varmaan vahvistuneet kun töihin ovat joutuneet.

   Ne rappuset on tosi korkeet, lattian pinta-alaa vissiin
   säästetty. Kyllähän pitkäkinttuset nissä pärää ja enköhän minäkin kun otan sen rauhassa ja ajan kanssa.

   Kiitos Aili...:)

   Poista
 3. Olisihan se ollut jos tarjottimella heitettäisiin lauteille, tuppasi naurattamaan ihan ääneen aatoksesi:))) Mutta totta vieköön, sauna on sellainen että sinne tekee mieli ja löylyihin. Tuli mieleen omat kokemukset silloin kun nilkka oli säpäleinä ja saunan lauteille kipusin. Hienoa että taas pääset ihan itse löylyistä nauttimaan.
  Hyviä syyspäiviä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tosissani kävin sitä tarjotinta läpi....vaikkakin nauratti se näky jon silmieni eteen tuli koko hommasta....hih...;D
   Se paljaalta pukkaaminen ei ihan niin olisi kummallekaan kovin mukavata, vaikka kuin läheinen siinä olisi assistenttina, nauruksi se menis ilman muuta ja loppujen lopuksi kiivaaseen sanan vaihtoon....eikä onnistuis millään....kiitos Minttuli....:)

   Poista
 4. Hyvinhän siinä sitten kävi, löylyistä pääsit nauttimaan saunan lauteille. Se on kyllä sellainen paikka, mihin pitää päästä ennen pitkää, ei auta kuin sinnillä ja sisulla ellei muuten :) Vaikka olisi kyllä oikeasti nyt sen kaverin tai assistentin hyvä olla mukanasi saunareissuilla. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu hyvin, kaikki hyvin...toistaiseksi....:)

   Eka saunareissun tein salaa ja yksin, vasta jälkikäteen sen sanoin. Vaikka pesulla vain kävin, kun halusin kunnolla vettä ruiskia.
   Mulla kyllä oli kaikki varotoiminnat hoidettu jos olis jotain sattunut, ni olisn pystynyt apua saamaan jos ois tarvinnut,
   Onnistu onneksi ja siitähän ne käynnit ovat parantuneet.
   Kyllä toi sauna tuntuu olevan aika tärkeä meille, ainakin mulle,vaikka en käy kun kerran viikossa....mutta silloin on kyllä pakko sinne päästä.
   Ulkomailla psyykaan itteni jo ennen lähtöä, et nyt sitten huilitaan siitä hommasta, vaan kun mieli tekisi seilläkin. Saunojahan siellä on mutta niissä ei saa vettä heittää, siis oikein löylyjä ottaa, istuttava melkein kaikki vaateet päällä miedossa lämmössä.......;/
   Kiitos Anja!

   Poista
 5. No onnistuihan se viimei, suomalaisella sisulla.
  Kuvittelin jo mielessän näkymää kun sinua nostetaan hopeisella tarjottimella lauteille, hih..
  Mukavasti kirjoitit
  Mukavia saunailtoja sinulle . ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin riskiä saunakaveria ei mulla ole joka nostais mut sinne lauteille ja tarjotinkaa ei kestäis sitä, vaikka aika tukevaa tekoa kyllä on....mutta perästä pukkaamalla olisi auttanut aika paljon....kestäisi tarjotin, assistentti ja minä....hihi-hih....;) Löysin viellä yhen tarjottimen joka oli tosi iso ja pyöreä, mutta sitä en olisi raaskinut lommulle laittaa, niitä mustapohjasia Venäläisiä käsinmaalattuja kukkas koristeita täynnä, että hyvin olisin siihen kukkamereen sopinut...varsinainen villiruusu!
   Kiitos Sylvi!

   Poista