Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

lauantai 3. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivä 2011Sävy silmistä sinisistä, hopean hehku hetkistä, 
näistä näkyvän näpersin, korun korean kaulaani.
Sävelsin setin soman, korvani koristin, 
riimun rateeseen rakensin.

Juhlistan juhlaa, elettyä eloani!
Iloitsen isänmaasta, kunnioituksesta kumaran.
Vaarit, veljet vaijeneet, kuuleteko kiitokseni, ylevän ylistyksen .
Sodasta selvisimme, rajat saimme,
Määrätyt maksut, sodista sovitut,
työllä tehtiin tunnetuksi!

Synnyin Suomeen, vapaaseen valtioon
poloinen pulaikaan, vahvaksi vartuin.
Ohjeet otin olooni, vanhemat varoitteli 
Päähäni pakoitin, taskuuni tallensin.

Kiertelin kaartelin
 maailmalla metkustin.  
Maaniko myisin, kieleni kieltäisin
 uskontoni uusisin!?

Perintöni pilaisin,
 häpeästä hiiltyisin, hylkiöksi hylätyksi.

*****

ps. Syntymäpaikkani  on sydän Suomen, siis sitä suotta kun kiittelisin.
Täällähän aukeni ens'elon huomen, tänne mä toivon hautanikin, 
täällä on naapuri heimoni verta,
täällä on ystävä voittamaton.
Tänne ah tänne on kaipaus kerta. 
täällä on kaikki mi kallista on.
(Keski-Suomen kotiseutulaulu)
15 kommenttia:

 1. Kauniita koruja, kauniita ja vaikuttavia säkeitä itsenäisyyden kunniaksi. Juhlamieli olkoon meillä kaikilla tiistaina ja kiitollinen mieli, sanoo veteraanin tytär.
  Hyvää itsenäisyyspäivää Maikku!

  VastaaPoista
 2. Värit kauniit koruisi laitoit, mikäpä on ne kaulaasi, korviisi, käteesi laittaa . ja niin kauniin runon vielä mukaan liitit!
  Kaikkea hyvää ja mitä kauneinta itsenäisyyden juhlaa!. Voi, kun heitä olisi vain paljon kutsuttu linnan juhlaan, heitä, jotka tämän oman maan meille pelastivat. Ehkä vielä jotkut olisi jaksaneet mennä. Ei siellä ns. turhia julkkiksia tarvittaisi. Mitä ovatkaan tehneet maamme itsenäisyyden eteen. Muotinäytökseen vain menevät.

  VastaaPoista
 3. MINTTULI,kiitos! Sen verran tuntuu asioita olevan, että ajttelin ajoissa runosuoneni pulppua ja hyviä juhlia toivottaa!
  Korut olen tuunannu jo aikaa sitten, siis taas vanhoista uutta rakentanut. Värit kun sopivat aikaan, ni miksenpä en olisi sitä käyttänyt hyväkseni.
  Isäni ei ollut"siellä jossakin", vaan oli sisämaassa ruutitehtaalla, heitäkin/näitäkin tarvittiin silloin puolustushommiin.....

  MUMMELI, kiitos kun luit kirjotukseni!
  Kyllä se veteraanien keski-ikä jo korkeella on, määrä vähenee silmissä. Kunnioitus ja apu on annettava kun viellä sen voi tehdä tälle pienelle porukalle.
  Itse olin töissä 1979-84 heidän parissaan joten olen yrittänyt taltioida näitä asioita. Paikka oli veteraanien kuntouskeskus Peurunka Laukaassa. Silloin heitä viellä oli talo täynnä,vaan luonollinen poistuminen on muuttanut nykyisen toiminnan.
  Paras ja muistorikkain työpaikkani Suomessa...;)

  VastaaPoista
 4. Ihana runo tuo "sävy silmistä sinisistä, hehku hetkistä hopean" ja sopii hienosti koruihin. Miten niissä onkin syvä sinisen säväys!
  Huomenna sitä töllötetään Linnan kättelykavalkaadia, katsotaan, kuka kenenkin hännykselle tai laahukselle tallaa. Valtakunnan kermaan ei kuulu veteraanit. Saisivat kuulua niin kauan kun heitä vaan keskellämme on. Siellä Peurungassakin nykyisin kuulee enimmäkseen tuota "itämaista" kieltä, voin uskoa, miten se hämmentää kuntoutuksessa olevia veteraaneja. Mutta maailma muuttuu, tähän on vaan tyytyminen.

  Keski-Suomen kotiseutulaulu on mielestäni kauneimpia maakuntalauluja, vaikka tunnenkin itseni sudettisavolaiseksi sittenkin.
  Leppoisaa itsenäisyyden päivää sinulle, Maikku.

  VastaaPoista
 5. "anja", silmät mul on siniset, ne tuntuu muuten hailakoivan iän mukanan!? Noita helmiä löysin kirjakaupasta ja sain niitä ale'sta kaikenvärisiä tietysti ostin. Niissä on sellainen aasialais-vaikutteinen lisäkiemuroita, väri on kuin kuvassa, kirkas sini.Taaskin otin epäselvän kuvan, mutta tuliphan ainakin se pääasia esille.Hopean epämääräset helmet on käsirenkaasta.
  Kattelen ehdottomasti Tarjan ja Penan pippalot, sitten kun tulee ne muutamat Mannerheimin ritarit, niin tirautan itkut. Samoin kay sotilasparaatia katsoessa, ne ikiveteraanit joista jotkut viellä marsii ja osa saattajijen kanssa istuvat kunniapaikalla, liikuttaa aina minua.
  Uusittu Peurunka avattiin nyt joulukuun alussa, tarvis käydä tarkistamassa onko ok....;)

  VastaaPoista
 6. Kuvan korusi on tosiaan hyvin sopivat suomalaiselle ja vaikka itsenäisyyspäivän juhliin, kaunista sinistä ja hopeaa. Mukavan runonkin olet kirjoitellut :)

  VastaaPoista
 7. Kaunista ja vaikuttavaa, runo ja helmet.;D

  Oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinulle, Maikku.<3

  VastaaPoista
 8. Hyvää Itsenäisyyspäivää sinullekin. Ihana runo ja upea koru joka sopii hyvin tähän juhlaa.

  VastaaPoista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. ANJA,kiitos , olisin laitanut korut Tarjan pippaloihin paikanpäälle, vaan kun en kutsua saannu ni jätin käyttämattä....;)

  AILI-MUMMO,kiitokset ja juhlat kattelin TV-stä!Aloitin jo heti kirkonmenoilla ja sitten paraatilla. Täällä meillä olisi ollut kokokansan juhlat, hyvin ohjelmin, vaan jätin väliin. Hyvä näin, oli oikeestaan lepopäivä ja nautin siintä...;)

  NIINA, kiitos ja hyvää loppuviikon jatkoa toivotan...;)

  SATEENKAARI, itsenäisyyspäivä meni hyvin kun ruuatkin oli jo puoliksi tehty, joten otin päivän rauhallisesti, lämmin kotiasu päällä ja Aino-tossut jalassa! Muistat varmaan ne mummojen punaruutuset-ja tupsuset, mukavat käytössä....;)

  VastaaPoista
 12. En ole vielä kirjoitellut mitään viime reissun jälkeen - tässä vaan testailen.

  VastaaPoista
 13. PIKOLINI, hyvä kun testailet, mäkin tein sitä kun en oikein tiedä mitä tarkoittaa toi "blogin järjsestelmänvalvoja" oikein on ja mistä se tulee!?? Kopioin viimeiset neljä omaa omaa kommentiani ja poistin ja siirsin sitten takaisin saman. Koska halusin nähdä mitä sitten siinä seisoo.....
  En ainenkaa minä sitten ole mikään "järjestyksenvalvoja blogissa", no olkoonsa, mitäs tässä turhia miettimään!? Kun on noi leipomisetkin koko ajan käsillä, jatkan niitä, siis vaivaan vain taikinaa....;))

  VastaaPoista
 14. ps.taas kirjoitin sanan ylimääräsellä kirjaimella, uusi yritys "järjestelmänvalvoja", jokin sanasokeus ja tietysti huolimattomuus mulla on kun en näe, vaikka luen useinpaankin kertaan omat sepustukset, ennenkuin julkaisen!?? Kyllähän me lukijat osaamme lukea viestit, vaikkakin niissä olisi pienia kirjoitusvirheutä, että tämä taas tästä. * * o</;) * *

  VastaaPoista
 15. Toki muistan ne lampöiset Aino-tossut.
  Mikahan "jarjestelman valvoja" tuo oli.Poistin itse kirjoittamani,kun siina oli virheita.Kirjoitin uuden,mutta jostain syysta en saanut sita sitten esille.

  VastaaPoista