Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

lauantai 10. maaliskuuta 2012

KAIKENLAISTA KANSALLE .


Olen jo sen ikäinen, että voin kirjoittaa ja puhua mitä vain ilikiän! Pakko lisätä, olehan kylläkin aina tehnyt niin, joskus kun ajattelenkin ääneen, jopa kirjoitan niitä muistiinkin. Nykyiset laukaukset voin huoletta laittaa jo höperyyden tiliin. Nuorempana jouduin enemmän selitelemään, kun jotain tuli murjaistua. Kyllähän sitä katseita saan vieläkin osakseen ja pientä muminaa päälle. Mielipiteet ja jotkut sanonnat kun kuuluivat  mukamas vain miehille. Olen aina ollut kannattanut tasavertaisuutta, puolin jos toisinkin.
 Lukijani ovat myös täysi-ikäisiä ja osaavat  sen jo ajoissa huomioida, että kannattaako edes lukea vai ihailisiko pelkkää kuvaa.
Tämän talon putkirempan aikana tullee niitä koko päivän vesi kieltoja, niin etsin uusia ulottuvuuksia kaupungistamme, ajan kuluksi. Samalla saan pohdittavaksi niitä asioita jota en ole aikaisemmin hoksinut suuremmin ajatella. Siinä, jossakin kun istukselen ja annan silmilleni töitä, niin jopas saan saivartelemisen aiheita.


Viihdyin toista tuntia matkakeskuksessa ja huilin siellä kolmessa eri paikassa ja otin kohteista kuvia ja tarkastelen taidetta. Tämä on se tilataide teos joka on jätetty keskelle odotus aulaa. Kolme niitä siellä on, tämä jotenkin"kosketti" eniten, valitsin sen aiheeksi.
Rohkeasti menin tarkastelemaan lähemmin, koska en osannut ratkaista vehkeen tarkoitusta. Taiteilija on Kari Alonen. Tunnustuksia saanut kuvanveistäjä s.1953. Tarkistin tiedot, ettei tulisi palturia esille, minun  kirjoittama. Teoksen nimi on Vainoharhainen 2010.
Totesin nimen paikkansa pitäväksi. Otin pari askelta taakse ja pyörähdin muutaman kerran vielä ja siirsin katsettani ylhäältä alas, toisenkin kerran ja varmistin asian. Kyllä hattu oli paikkansa ansainnut...hih...;)

Tämä matkakeskus on toimiva, valoisa ja avarat tilat, ulkona ja sisällä. Valmistui  v.2002.


Saman tyylinen heppi löytyy keskeltä toria kaupungistamme, nimeltään Torikunkku. Ronskisti tanassa ja ilman hattua. Joskus olen sitä säälinyt kesä kuumalla, jolloin tori on tosi pätsi. Hiki tipat ovat pulujen tekemiä, siinä sen päässä..... Sekin on jonkin verran huvittanut, kun olen pääkenossa ja kämmen poskella sitä tarkistellut ja tirkistellyt!Graniitista tehdyn 12 metrisen symboliika todettiin melko keholliseksi, jälkikäteen tietysti! Tunnettu Veikko Hirvimäki sen teki 1986, paljon on harkittu sen siirtämistä, vaan paikkaa ei ole vielä keksitty.....!? 
Tästä olen jo aikaisemmin  mielipiteen tänne kuvineen julkaissut, aiheesta Jyväskylää maanantain  tori päivä, kun mietin sen hiljaisuutta. Ei asiakkaita eikä myyjiä, palvaamon auto kyllä tulee puoleksi tunniksi, siihen piisaa kyllä ostajia!

Tämä kuva viime kesältä. Tulihan se mieleen jos toi kuvatus on jokin ukkosen johdatin kun näkyy tummat pilvet tuolla taustalle! Vissiin pitää tarkistaa asia ja sitten perua koko kirjoitus mielipiteineen.....;)


Mieluimmin minä näitä pystiä halailen  siellä toisessa kotikaupungissani. Jotenkin aristan kaulailla noita torin ja aseman tanakoita tappeja täällä Jyväskylässä.

ps.vielä en ole saanut ilmoitusta ensi viikon vesikieloista joten hakusissa on taas  tuleva kultuurikieros .... ;D 
 Tästäkin huolimatta toivon antoisaa kevään odotusta!


26 kommenttia:

 1. Täällä on ollut ihan mielenkintoista luettavaa ja pohdiskelua.Välillä on vaan niin hoppu että luen ja poistun kommentoimatta.
  Tuo ensimmäinen teos tavallaan hassu, tykkään siitä! Silmiähän siinä taitaa olla pälyilemässä.
  Se olisikin aika vaikea kansanäänestys jos meidät laitettaisiin valitsemaan kaupungin taideteokset, voisi aiheuttaa paljonkin keskustelua ja eripuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se pääasia on, että lukee, ainakin joskus...
   Kommentoiminen on muista hommista kiini, tiedän sen itestäni! Kiireelä ei kannatakaan ja sitten sen jo unohtaa jonkin ajan päästä. Kivempi se on vapaaehtoisesti hoitaa, silloin kun tuntuu siltä. Ne pakolliset mielenkiinot kuultaa kyllä läpi!
   Huomasin, että olet käynyt valokuvassa, hyvä homma...;)

   Poista
  2. Huomasitko karjalanpiirakan, mussutan täällä :D

   Poista
  3. No en tietysti heti, tarkistin sitten sun sivulta, niin koko sun piirakka oli esillä siellä ja koko kansallle nähtäväksi laitettu...;)
   Mulla on oiken osto riisipiirakoita 2 kpl viellä syömättä Fazerin tekemiä ja tarkoitus on panna ne murusiksi illan mittaan. Keitin muniakin eilen, munavoita en tee, munat nautin munina tällä kertaa kun ei ole sitä voita.....;/

   Poista
 2. Vähän kaukaa otettu tuo 'heppikuva', oletan että kyseisellä hepillä on keppi (tuolla jossain jalkojen välissä)?

  Minusta nämä sinun tarinasi ovat ihan hauskoja, enkä paheksu niitä;DD Alkuaikoina itsekin käytin paljon ronskimpaa kieltä, mutta nyt en oikein uskalla, kun lukijoikseni on tullut kovin arvovaltaisia ihmisiä;))

  Joten viikonloppuja sinulle, Maikku-ystäväni.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin alhaalta ylöspäin otettu kuva! Puolet on se hepin jalustaa, johon se vehje on istutettu, 12 metriä tommosesta on aika mittava!?
   Meillä täällä valtuustossa ja hallituksessä istuu onneksi hauskoja ja reipas sanaisia valittuja kansalaisia. Heidän sanailua ja kirjoituksia on mielenkiintoista seurata!

   Itse olen hyvin ollut esillä kun olen täällä työtäni tehnyt. Totean vain, että kyllähän se apina tunnetaan, mutta apina ei tunne kaikkia....puhun ja vastailen sillä tyylillä, mitä oletan vastapuolekin sen tapahtuvaksi...;) Hyvin on toiminut!

   Kiitokset ja taas se on kohta maanantai.....;)

   Poista
 3. Muistaakseni tuon "vainoharhaisen" varressa olevissa silmissä on valot, monivärist, taitavat vaihtaa väriäki. Ole niitä tuijotellut junaa odotellessa. Se toriheppi on ihan oikeessa paikassa - keskellä kylän toria.

  Jatka vaan noita kulttuurikierroksiasi, varmasti pohdittavaa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sillä valosilmät ja ne räpsyttää!!!!

   Laitan sitten seuraavan ehdotuksen liikeelle, että Espoon kaupunki on kiinostunut siintä torin hepistä. Leppävaarassa olisi jo paikkakin sille katsottuna. He vissiin osaavat arvostaa Veikko Hirvimäen veistosta... vitsi-vitsi...;D

   Jatkan kyllä kultuurikieroksiani, kohdetta en viellä määritellyt....;)

   Poista
 4. Joskus noista taideteoksista ei ensisilmäyksellä saa selvää mitä kuvaavat, mutta kun aikansa tutkii, saa ainakin omalle mielelle selvyyden mitä esittää, joku muu voi sitten tulkita toisella lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoraan sanoen, aika paljon outoja teoksia ja maalauksia läytyy julkisilta paikoilta. Vaikkakin suurin osa on erittäin mielenkiintoisia! Totta sekin, että tulkintoja on kyllä yhtä paljon kun niistä puhujiakin.
   Minulla kun toi mieli ja kieli on aika vaihteleva, vähän tuulen suunastakin saataa riipua, mitä ulos tulee...;)

   Poista
 5. Mitenkähän tässä käy..Kun seuraavan kerran poikkeen sinne kotikaupunkiisi, niin taatusti pääsee näiden muistomerkkien äärellä jonkinasteinen naurun hihitys. Muistuu mieleeni nämä sinun mahtavat mielipiteet näistä teoksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis kait ajatella jotain muuta, esimerkiksi sympoolisesti vaikka elämän jatkuvuutta,"mahtava" esimerkki ja muistutus, mistä se elämä alkaa....vitsi-vitsi, näin sitä jo on kevättä rinnoissa....vissiin toi auringon paiste laittaa ton mielikuvituksen liikeelle..;)
   Jos olen silloin täällä, niin tulen mielelläni oppaaksi ihan paikanpäälle....;)

   Poista
 6. Pitääpäs käydä lähemmin joskus kahtomassa nuo tilataiteet. Tuon matkakeskuksen olen kuvannut ulkoo päin, mut en ole käynyt sisällä. Oiskoon pari- kolme vuotta sitten. Ja jos saan sanoa, mun silimä ei hiveltynyt ollenkaan siinä lasipalatsissa. Mutta kenties toisella ja n.e. katsomalla aukiis sekin rakennus. Joskushan on niin että jotain musiikkia pitää kuunella useempaan kertaan ennenkuin alkaa kuulostaa hyvälle,, jos alkaa.

  Sama pätee rakennuksiin:)

  Tilataiteet on kyllä joskus niin vinkeitä, että niistä ei tiijä mitä taiteilija ite on halunnu kuvata. Ehkä niin on tarkoituskin, jokainen näkeepi sitten miten mielikuvitus antaa myöden. Miksikä mihenkään siirtää tuota tori-tappia, jos ei kuumuus kerran sitä lannista, antaa jöpöttää sen siinä vaan:D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se vanha puinen asema on säilytetty, samoin toisiakin aseman seutuun kuuluvia taloja on entisellään!
   Minä lähinnä ikä-ihmisenä ja jonkinlaisena liikuntavammisena tykkään siintä kun pääsee sisälle lämpöseen ja aina löytyy tuoli takapuolen alle sisältäkin. Toinen hyvä on se juttu kun lippaa on sen verran vevytetty ulkopuolella, ettei tarvi sateessa varttua linjuria tai junnaa. Mulla kun on sellanen tapa, että meen oottamaan reilusti ennen aikojani...periaateessa siis kerkeisin jo edelliseen vuoroon, mummo ol kuulemma samanlainen!

   On se vaan joskus kauheeta kun toi mielikuvitus laittaa asiat pyörimään missä sattuu ja miten vaan!
   Parempi näin kaikille, kyllä se myrtsi ilme on ikävää katella. Luulin että vanhenmiten hymy hyytyy ja vakavoijun....vaan eikös mitä.....;D

   Poista
  2. Hyvä mielikuvitus ja humoristinen katsanto on aina paikallaan.
   Juuh, tulin Sinnuu kiusaamaan haasteella, olisi nähtävillä sivullani

   Poista
  3. Teit minkä teit, sitähän mä kerjäsin!
   Kiitos kun huomioit, vastaan kyllä, vaikkakin tein jo aijemmin "Hyvän mielen listan". löytyy kyllä toiset kymmenet lisää, kunhan en vain käyttäis tämän toripatsaan aihetta...hih...;)

   Poista
 7. Aika hauska tuo vainoharhainen vilkkuvine silmineen :) Torikunkulla on jalustoineen kovasti korkeutta, näyttää tosiaan kuin pilviin kurkottelisi. Alimman kuvan teokset ovat kyllä omaa luokaansa näiden tappiteosten rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä matkakeskuksessa on pari muutakin teosta. Lasten kanssa niitä oli kiva tarkastella, koska ne löytävät aina jotain uutta ja älykästäkin sanottavaa!

   Sanon noita mun kuva kamujani, henkivartioiksi, pelaavat muuten noppaa koulun seinän vierustalla. Siihen porukkaan kuuluu muutama poika lisää. Patsas ryhmän pojista on tositarina jonka Budapestilaiset tuntevat...;)

   Poista
 8. Veikeä tuo Vainoharhainen. On ihan selvästikin nimensä mukaisesti ympärilleen pälyilevä. Ja vielä valoja silmissään.
  Tuota Hirvimäen heppiä en huomannut torilla viimeksi enkä sitä ennen. Miksiköhän. Vaikka sen ympäri kuljin. Olisin varmaan päästänyt ilmoille kunnon naurut. Eihän tällaisia heppikeppejä ole kuin siellä Jyväskylässä ja ehkä Pietarissa. Tai no, ei just samanlaista Pietarissakaan.
  Mutta paras on kyllä tää vimppa kuva. Siinä peltipojat pitää tiukassa syleilyssään Maikkua - vai onko se päinvastoin sittenkin? Ehkäpä onkin niin, että nää pojat pitelevät sinua pihdeissään, ulkomaalaisia poikia kun ovat.

  Hauska postaus. Näin sitä pitäisikin ympäristöään katsastaa, pilke silmäkulmassa. Sitähän sä kysyit - ei kun: Senhän sä osaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista peltipojista olen jossain vaiheessa jutunkin laittanut tänne, voi olla toista vuotta sitten, nimi oli muistaakseni "henkivartijat" mutta englanniksi kirjoitettu....;)
   Nuo ulkomaan pellet kun ovat tommosia, ihan hulluja vaalean Suomalaisen tytön perään ja minä hyväluotoisena en niitä tohi pois hätistellä....sitähän sä kysyit?

   Et huomannu sitä taideteosta koska istuit silloin kesällä selkä siihen päin ja minähän se sitä tuijotin..;)

   Poista
 9. Muistuu mieleen se kun näin aseman hepin ekakertaa, minulle se näytti aluksi "pylväskaktukselta" - ehkä silloin ympäristö teki sen vihertäväksi, ei taineet silmätkään vilkkua. Vai oliskohan ollut vielä vikaa mun silmissä, kaihisilmät vielä leikkaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaktuksilla on niitä hauskoja lisä-eli lempinimiä, niitähän sanotaan "vanhoisksi pojiksi"....jostain syystä! Tarkoitan sitä sitä aseman tappia, vissiin ne silmät korvas ne piikit!? Se "anopin tuoli" on kans sopiva nimi sille pallin näköselle kaktukselle....;)
   Olikohan sulla viherkaihi, ku vihreenä näit, no ne sitten poistettiin...mulla kaihit viellä, kun eivät pahemmin tuota näköä haitaa....;)

   Poista
 10. En muista vainoharhaista nähneeni, vaikka viimeksi syksyllä matkakeskuksessa odotin junaa.

  Torikunkku oli musta aluna alkujaan vähän epäonnistunut juttu. Olisin ollut enemmän näköispatsaan kannalla. Ehkä se kunkku siirtyy jonnekin vähän rauhallisempaan paikkaan.

  Huomasin muuten myös, että tori oli aika hiljainen. Olin ihan pettynyt, kun muka läksin näyttämään lapsille torin vilinää. Toivottavasti olisi kesällä vilkkaampi.

  Jos haluat voisit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen:

  omamaamansikka1@yahoo.com Voisin haastella vähän lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin"mansikkaan", vaan kun olen niiiiin kokenut ja taitava, niin en oiken pysynyt mukana kun se kirje lähti sormista! Yritän kyllä uudestaan, mutta nukun ensin...HIH....;)
   Tämmöstä sitten tulee, kun pitäs olla jo vaakasuorassa tuolla makuukammarissa!?!

   Poista
 11. Tuo vainoharhainen on hauska, mut tuo toinen ei ihan natsaa nun makuunin. Täytyykin köydä kuvaamassa meillä Eetu Saliinin patsasta, se on melkein yhtä karsee kun tuo toripatsas teillä. Tai näkyyhän se vähän tuolla vuosikammassa, kun nakkaat kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tarkistamassa sen Eetun patsaan täällä netissä.
   Sitten rupes koko kone hyppelee joten pakko nyt lopettaa ja panna maata.....;)...hyvää yötä!

   Poista