Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

sunnuntai 30. syyskuuta 2012

HYVÄÄ RUOKAHALUA, toivotan!


Jatkan näitä ruoka juttuja koska makuun pääsin niin mukavasti, viitaten edelliseen sähelykseeni!

Joskus ostan bataatin, vaan en alvariinsa, kilo hinta on melko tyyris kun vertaan perunaan. Nämä kaksihan eivät muuten alkuunkaan sukulaisia keskenään, vaikka aika moni sen luuleekin!
Onhan meissä ihmisissäkin paljon samanlaisia vaan geenit ei vain täsmää, vaikka ulkonäön perusteella luulisikin!
Onhan minuakin luultu kuuluisan ja kauniin....hih...vitsi-vitsi..;D

Bataatti on erittäin ravintorikas ja sisältää monta tarpeelista ainesosaa ja nyt takerun beetakaroteeniin koska pidän sitä ravinto-oppia huomioiden aika tärkeänä! Energiaa ja hydäreitä siitä saa reilusti, joten sen jokapäiväisen käytön sopiikin unohtaa tai/vaikka minimoida!

Tein siitä sitten mitä herkullisemman sosekeiton, kera kukkakaalin.
Sitä sitten lusikoin seuraavat päivät. Mielitekojeni orja kun olen ja haluan ehdottomasti joskus vaihtelua  elämääni. Nykyisinhän se tuntuu toimivan helpommin ruuan avulla. Lisään sitten mitä  milloinkin sen matkaan kun lämmitän annokseni. 
Joo-joo...koitan välttää niitä mustikoita tähän soppaan....;)

 Juureksia käytän aika paljon ja mitä erilaisina versioina. Keitän, paahdan, paistan, soseutan sekä raastaminen taitaa olla se yleisin tekotapani! Tästä siirynkin oivallisesti lanttuun.
Johtuen siitä että nämä kaksi isoa möhkälettä ovat vähän hankalia esikäsitellä. Pitää paloitella ennen kuorimista. Jo ostaessa yritän sen asian muistaa jotta helpommalla pääsisin. Bataatti on pitkulainen joten pysyy kätösissä helpommin, mutta se lanttu paksu ja pyöreä!? Kumpikin niin mahottoman kovasisuksia, että hyvä ase siihen on ehdoton.
Muistan, että joskus olen lanttuja palotellut kirveellä puuliiterissä ja onnistuen, tämän tein kylläkin joskus nuoruudessa. 
Nythän ei puutu kuin se puuliiteri, kirves ja taito sen käyttöön!

Hokasin, että meissähän on todella joitakin yhteläisyyksiä, kaikilla kolmella, vissiin niitä geenejäkin löytyy samoja jos oikein kaivaisin....;)

Syödään ja nautitaan hyvistä juureksista joita saa edullista ostaa! 
Aika monelta kun se oma pelto puuttuu, minultakin.
Varsin hyvin tiedän sen miten suuren työn ne tarvitsevat, ennekuin olen sen sosekeitoni saanut eteeni. Olenhan kasvanut pellon pientareella ja perunoitakin noukkien....porkkanoita kitkien, josta en muuten koskaan oikein tykännyt, siis inhosin koska kitkeminen oli liian pikkutarkkaa homma silloin ja nytkin!
Bataatti tulee meille lämpimistä maista koska sen kypsyminen vaatii pohjoisesta poikkeavan ilmaston. Vaan siitäkin huolimatta joskus sen ison juureksen ostan ja samalla toivon antavani sen roponi  jollekin kaukomaiden yksittäiselle kasvattajalle!

ps. muuten sai sen sähkövispiläni silloin hyvin vaihdettua, uusi kun meni heti eka käytössä lunastukseen! Aika monta paperia siihen tarvittiin ja kovasti tietoja. Anttila toimii nk.kuuluikin! Vaihdon muuten tuttuun ja hyväksi todettuun merkkiin ja maksoin 15€ lisää. Toimivuuden olen todennut hyväksi ja koneen käteen käyväksi!

10 kommenttia:

 1. bataatin minkäin joskus ostan sosekeiton ainmeksiin, vaikka näin syksyllä vielä saan keitettyä oman maan kasviksista, mutta kun ne loppuu, sitten ostelen täydennystä kaupasta ja bataatti on oiva lisä. Sosekeitot on vain niin hyviä.
  Oikein hyvää alkavaa lokakuuta sinne harjukaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku tässä temppuilee kun ei saa kokokirjaimia näkyviin kun muutaman rivin....;/ Sosekeitot on hyviä ja helppo tehä! On se hyvä kun voi omasta maasta ruuat ottaa, vaan se iso esityö sen aikaseksi saa! Katon lähteekä tämä nyt liikeelle....huh...;/
   Kiitos ja helppoa lokakuuta toivotan....;)

   Poista
 2. Bataatin tunnen ulkonäöltä, pitäisi kai joskus kokeilla miltä se maistuu..;)))

  Minun herkkuruokani on perunavelli, Tohmajärvellä se ylennettiin ihan pitäjäruuaksi asti. Sipulin ja suolasienien kanssa mitä mainiointa ruokaa:DDD

  Juureksia tulee käytettyä ehkä enemmän syksyllä, kun niitä on paljon itsellä tai ostettuna!

  Kiitos tästä postauksesta, Maikku!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Bataatti maistuu makeahkolta ja on heleän oransin värinen!
   Perunavelli on se minun juttu kanssa! Kun teen muussia niin aina iso annos josta sitten lopusta tulee se perunavelli! Ja lisukkeet sitten mielitekojen mukaan.....;)

   Poista
 3. Bataattikeitto on ah niin hyvää. Siskoni keitti erikoisen makoisan, johon tuli reilusti valkosipulia, tavallista sipulia ja maustettua ruokakermaa. Lisäksi loraus Sweet-chiliä, nam.
  Totta, ison lantun paloitteleminen ja kuoriminen alkaa olla ns. miesten hommaa. Ei kestä kädet enää, kirves olisi paikallaan.
  Maistuvia keitoksia Maikku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vain meidän kaikkien mieleen on nuo sosekeitot! Helppo laittaa etukäteenkin ja nopea lämmitys toimii aina!
   Kyllä muuten ähläsin sen bataatin kanssa, ennen kuin kuorimis kuntoon sen sain, kova kuin mikä! Keittoaika ei muuten mikään ylipitkä, vaikka toisin luulis....;)

   Kiitos Minttuli!

   Poista
 4. Sosekeitot on hyviä, laiskuuttani teen välillä niistä kaupasta ostetuista valmiista soseista - on porkkanasosetta, juuressosetta, punajuurisosetta ja muistaakseni baattiakin. Nuo soseet on pakattu muoviin ja näyttävät Berliininmakkaralta. Reseptitkin niissä on valmiina ja muunnella voi vaikka millä. Valmista tulee hetkessä eikä pois heitettävää jää muuta kuin ne muovikuoret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten noi "makkarapötköt" valmista juures/kasvisosetta, loistava kaksintö ja ruuan alkujalostusta!

   Eipähän tarvi ruuanlaittoa kirveellä aloittaa, nk,entinen tyttö.....;D

   Upotin sen mun "mulineksin" lähes kiehuvaan keittoon kun rupesin soseutaa! Ääni muutui ja tarkistin se survausosan oli muoto muuttunut....heh! Viissin ostan seuraavan metalista, tämä olikin ollut jo 15v.kohtalaisessa käytössä...;D

   Poista
 5. Minä olen varsin tökerö ruokaa laittamaan, pakkaa aina vaan syntyä jotakin perinteistä. Nopas, bataattia olen kyllä joskus käyttänyt ja hyväksi havainnut. Sosekeitot on minulla jostakin syystä aika tavalla hakusessa. Niistä "makkarapötkylöistä" eniten porkkanaa käytän yleensäkin keitoissa.
  Jostakin terveyspalstalta luin, että sosekeitot ovat paitsi ravitsevia myös kevyitä. Toisaalta, kun seitsemänkymppiä on lasissa, sitä kuulema laihtuu ihan itsekseenkin. Siis lihaksista, hih. Läskihän on ikuista.
  Mutta ehkäpä sittenkin alan enemmän keitellä sosekeittoja lihan syömisen sijasta. Ans kattoo. Ja sen, että oheneeko "michelinit" vyötärykseltä...hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vissiin huomasit mun tökeryydyt ruuanlaitossa, ne sienet humautin puuron päälle.....varsinainen mestari olen....;D

   Jos pelkkää sosekeittoo syö, ni laihuttahan se veikkonen, mutta kyllä siihen etteensä on lisukkeita laitettava, että etes joltain maistuu, muuten se jää kattilaan issekseen. Mä teen peruskeiton ja lämmittäessä siihen lisukkeita panen! Olkoonsa jo valmiiks paistettua jauheliha/sipulia, nakinpaloja tms. jugurttia juustokastikkeita! Kyllä siinä lihhoo kuuluu olla! Jos et sit ruisleivän kaa syö mut viimeistään silloin se siivu pittää sen leivän peittää...;)

   Mitä niitä "micelinien" kaaria suret, kyllä ne pysyy ja niitä tarvitaan, kysy vaikka.....heh-heh...;)

   Poista