Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

FILA BRASILEIROS JA PÖRRI !


*****
Näin hellyttävän kuvan otin esille omasta albumista ja kuvasin sen, ja hyvimpä se näkyi onnistuvan!
Paljon muistoja tuli mileen kun selasin valokuviani.
Nämä näytävat koirat olivat Suomessa ne ensimmäiset lailliset filat Brasiliasta. Rotuhan kuului niihin joita Suomessa ei virallisesti hyväksytty aikoinaan.
Veljeni oli tämän rodun uranuurtaja ja teki/toteutti ne vaadittavat rodun määritelmät ym. tarvittavat, monimutkaiset selvitykset jotta Rambo ja Mamba saivat itsensa näyttelyarenoille ja pysyvän oleskeluluvan Suomeen.
Alkutyönsä hän  aloitti jo silloin kun asui perheineen Brasiliassa, useitavuosia pariinkin otteeseen. Näiden pentujen lisäksi hän kävi valitsemassa ja hakemassa entistä parempia filoja Brasiliasta.
Rotua pidettiin jokseekin, jopa vaarallisena, koska oli siellä koulutettuna  vahti-ja paimenkoirana. Totuin varsin pian näihin, enkä oikeestaan koskaa tuntenut minkaalaista pelkoa. Vaikkakin niiden vaaroista varoitettiin!
Lauhkeita, tarkkaavaisia, mutta oman tahtonsa omaavia komistuksia, ja totuushan on se , että kyllä koira ruokkijansa oppii tuntemaan sekä luottamaan! Tarkistin  ja luin nykyistä tietoa filoista, huomasin, että rotua on tullut lisää Suomeen ja voi hyvin. Veljeni kuoli 1996 joten filojen kehityksen seuraaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen jäi häneltä oikeestaan kesken.

Pörri-kissa oli tottunut elämään  kaikkien kanssa, vaikkakin yksin edusti omaa ylvästä  maatiasrotuunsa, toisten kotieläinten yhteistaloudessa. Pörri asui jossain vaiheessa myös Portugalissa ja matkusteli paljon! Eli hyvän ja pitkän kissanelämän ja oli kaikkien lemmikki, kunnes aika oli jättää jäähyväiset!
Minulahan ei ole koskaan ollut minkaalaisia lemmikkeja, mutta lähipiiristä niitä on ollut enenmänkin, joten olen osani saannut heistä.

Pakko todeta, että se kuuluisa "Karkeakarvainen-Keskikaljan-Noutaja", tunnettu Suomalainen alkuperäis-siitos ei ole kuulunnut ruokakuntaani! Jonka kaikki rotumääritelmät on hyväsytty ja toimivaksi todettu. Täysin näyttelykelpoinen, vissiin mitaleillekin päässyt ja kokokansan hyväksymä yksilö. Taluttajan ei ole pakko liekassa pitää ja ilman kuonokoppaakin saa retutaa yleisillä paikoilla.
Seurarotuihin kuuluva, räkättäva/haukkuva, harvemmin sisäsiisti, plussana kaikkiruokaisuus, pärjää myös pelkällä nesteellä uskomattoman pitkän ajan. Sopeutuu vaikeensiikin olosuhteisiin mm.huilipaikoiksi käy perheen paras sohva, tietysti emännän sänky, eikä kaihda vieraita petipakkojakaan, mutta viihtyy myös katuojassa sateessa olipa kesä eli talvi. Pieni miinus, kuorsaus, raapiminen(kirput) ja oman reviirin yletön merkkaaminen. Mutta kun se pikkuhäntylin, omituisen tökkivä heilautus, on hellyttänyt monenkin koiranvihaajan, pinttyneet päätökset. Useinmiten tästä johtuu, että ko.rotu on jatkuvassa suosiossa, lähinnä meillä naisilla!

ps. toivon, että tämä minun tekemä määritelmä ei loukkaa ketään, kaikkihan sen tietää, mutta minä tyttö kirjoitan sen kuuluvaksi. Huom.missään nimessä ei saa yleistää, koska laatuyksilöitäkin löytyy, vaan harvemmin kohelle pysähtyy, jotta silittää edes tohtis!

Hellurei ja hellät tunteet.....

6 kommenttia:

 1. Näin koiraihmisena on pakko todeta ettei nuo Filat vieläkään kovin tunnettuja ole...Voi kun oli mielenkiitoista luettavaa ;D jotain niin tuttua.... Ihana kuva

  VastaaPoista
 2. Kivasti kirjoitit Fila-koirista. Meillä näitä koiruleita on tällä hetkellä kolme kappaletta tyttären perheessä tuossa seinän takana. Vahtikoiria ovat viimeisen päälle. Niitä haettiin yksi toisensa jälkeen Ruotsinmaalta, neljä kaikkiaan. Yksi pojista oli aggressiivinen, puri äkkiarvaamatta perheenjäseniä yhtä toisensa perään. Siitä oli pakko luopua. Mutta nämä kolme poikaa porskuttavat, ovat todella kiintyneitä isäntäänsä ja itkeä vollottavat, kun eivät pääse mukaan kaikki samalla kertaa. Vävy niitä pakkaa joskus autoon ja vie kaupungille kävelemään ja ihmisiä katselemaan!!!
  Simo reagoi aina ryntäämällä ikkunaan kun naapurissa koira haukahtaa. Ja uhoilee isolla egollaan pihalla isommilleen.
  Mnä pidän kyllä pienemmistä koiruleista. Tuntuisi hurjalta jos vasikan kokoinen ryntäisi sänkyyn ja pomppisi yli tai nukkuisi polvitaipeessa peiton alla. Niinkuin Simo.
  Simon kanssa käytiin tänään taas eläinlääkärissä, yritetään sitä tassua saada kuntoon. Muuten sai kehuja lääkäriltä kiltteydestään ja kauneudestaan. Rokotuspiikitkin pistettiin niskanahkaan samantien.

  Se mitä sanoit karkeakarvaisesta-sixpäkin-noutajasta pitää paikkansa. Olen niitä joskus nähnyt maantienvarsien ojissa ottamassa lukua.
  Mutta joku kai niitäkin lemmikkeinään hoitelee ja hoivaa ja käyttää rokotuksessa ja lääkäreillä. Tai sitten ei, kuljeksivat viettiensä perässä, varsinkin urospuoliset. Ja vaikka ovatkin sekarotuisia pohjimmiltaan, oppivat helposti ajamaan polkupyörällä - tai ainakin taluttamaan sitä!
  No joops. Jossakin todettiin, että koira muistuttaa emäntäänsä. Se ei kyllä pidä paikkaansa, Simon punnitsin tänään eläinlääkärin vaaka-tasolla. Painoi 7.3 kg vaikka edellisellä kerralla paino oli 7.5. Ja minä kun en ole laihtunut kai grammaakaan! Että sellainen tapaus. Terkkuja!

  VastaaPoista
 3. NIINA, joo filat eivät ole Suomessa kovinkaan yleisiä, näyttelyissä kylläkin nykyään näkyy jokunen. Kuuluu näihin mastiffeihin, isonahkaisiin ja vantteriin vahtikoiriin!

  VastaaPoista
 4. Filat, eipä ole tuttu rotu, vaikka koiramaailmaa seuraankin . Kiva kuva ja miten söpö, oikeat kissanpäivät tuolla naukujalla..
  Hm, tuo yleisempi rontti rotu sai minut kikattamaan oikein kunnolla. Miten hersyvän hauska kuvaus ja näihin, joskus talutettaviin luomakunnan kruunuihin törmää tämän tästä.
  Mukavaa päivää..

  VastaaPoista
 5. "anja", sehän Filoissa on että pitäis totutella ihmisiin, että kyllä se vävy sen tietää!!! Totuin silloin aikoinaan niihin, koska auttelin aina käymätielläni veljeni kennelissa ja totuin niihin toisiinkin eläimiin, kun niitä oli joka paikassa, ja kaikenlaisia! Filojen kasvattajana olivat aika pitkään ja nykyään on Brassa terrieriä!

  Jotenkin olis kutkutanut jatkaa sitä "Karkeakarvaisen k-k-n"lajimääritelmää ja olin varma että samantyylistä tietoa olisi tulluta sulta...naureskelinkin jo etukäteen, sitä sanojen vaihtoa..laji on kylläkin hyvin levinnyt jo maailmanlaajuiseksi, mutta täällä jotenkin ne erikoispiirteet korostuu...lähenkin kohta taas niitä bongailee, tonne kävelykadulle...;D

  VastaaPoista
 6. MINTTULI,tänään oli lämmin ja kaunis päivä, tarkoitus oli istahtaa keskustan penkeille, vaan olipa tämä "Karkeakarvainen....." ruotuun kuuluvat vallanneet kaksi penkkiä. Tekivät kylläkin tilaa ja pyysivät istumaan!?Onneksi kävelykatua tarkistetaan jatkuvasti ja poistetaan häiriköt, kerjäläisetkin ovat taas palanneet etelänmaista hommiin....;/

  VastaaPoista