Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

POISTETUT PIKKUKOLIKOT UUSIOKORUIKSI !

****
Jos käy niinkuin minulle, että on liikaa rahaa, niin sen voi näinkin käyttää! Seteleitä en kylläkään suosittele, vaikkakin olen kyllä tehnyt paperihelmiäkin.
Setelit kyllä käytän toisiin tarkoituksiin, mutta kun näillä kolikoille tuli se viimeinen käyttöpäivä  kohdalle, niin...
Olivat muuten aika hankalia käytössä, nämä tässä näkyvät ovat yhden Unkarin foritin kolikot ja päätin jatkaa niiden käyttöä, kaikesta huolimatta. Ovat keltaista metallia 1.5 cm läpimitaltaan. Samalla poistettiin myös kahden Huf-n kirkasmetalliset kolikot ovat hieman isompia, hinnat pyöristettiin nk.meilläkin nykyään on käytäntö. Tarkoituksella säästin näitä rahoja, korumetaliksi itselleni.
Saapahan kulkee rinta rotingilla kun on killuttinet korvissa ja kaulassa joka tarkoitta, että aina on rahaa matkassa. Koiratkin ovat sen huomannet etteivät tule enää kintuille k-maan.
Eka kertaa käytin pistooliliimaa, jotta sai neulat kiinni kolikkoon. Vähän kun tottumaton olin sen kuumaliiman käyttöön, niin huomasin että oppirahat on maksettava ja rahaahan minulla oli! Vähän tommosta vitsintynkää tuli jos ei kukaan huomannut...hih...ite piti nauraa, että heikoissa kantimissa nämä minunkin jutut tuntuu olevan!?
Kaikesta huolimatta, koruja käytän ja toisetkin käyttävät siellä ja täällä, tarkoittaa sitä, että kohtalainen suosio löytyi poistetuille pikkuforinteille.
Vahalankaan pujottelin sekahelmiä ja kaksoislukon liukuvilla solmuilla, kätevä käytössä.

Ennenvanhaan monessakin  maassa oli käytäntö, että kolikot pantiin koruiksi, jotta varallisuus näkyisi kaikille. Ne minuakin rikkaanmat  päälystivät kullalla hampaansa, suupielet korvissa käyskentelivät raitilla. Ökyrikkat panivat koko kalustonsa kullalla, niitäkin näkee viellä ja tottahan toki, kestävää paikkausaine ja samalla siistit rivit purukaluillle.

Kastikekippo kauhoineen on sieltä maasta jossa noita kultahampaisia on liikenteessä edellenkin. Joitain, oikeestaan voisi todetakin, että aika paljon heitä asuu täälläkin, sekä lisää on tulossa. Omasta puolestani annan kuulua, että senkun vaan, asuihan minäkin siellä Itänaapurissa lähes kahdeksan vuotta. Tein kylläkin  hullunlailla töitä kaiken aikaa, mutta kultahampaisiin minulla ei ollut varaa, edes silloinkaan.....saatikka nyt eläkemymmelina.

Huomenis on kiirastorstai ja sitten alkaa se mämmin syönti toden teolla, tähän asti olen sitä viikon verran vain pikkulusikalla maistellut.

ps.tämä on toiseksi-viimoinen postaus ennen  kuin kuukauden vieroitushoito tästä  läppäristä alkaa, että tämäkin tässä tiedoksi samalla!

****


13 kommenttia:

 1. Ei riitä, että sinulla on taito tehdä noita koruja, vaan sinulla on myös taito nähdä kaikessa mahdollisuus hyödyntää eri materiaaleja. Olet onnentyttö siinä suhteessa.
  Oikein hyvää Pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
 2. Voi Maikku! Kerro, mitä et osaa tehdä! Nämä rahoista tehdyt korut ovat makeita. Ja tarinaa syntyy kuin ketjussa samantien. Tulee eroahdistus kuullessani, että aiot vieroitushoitoon!
  Nopas, eipä ole kultahampaita, vaikka firman hammaslääkäriltä niitä puolileikilläni kinusin. Muovilla vaan paikkasi ja nyt niistä ongelmaa.
  Mutta Kalevalakorun, jossa rahat killuttimina, sain perheeltä vuosia, vuosia sitten. Minäkin sitä joskus kaulassa kannan siltä varalta, ettei koirat kintuille pissaa. Hölmö olen.

  Mistä hankit koruihisi tarvittavaa lankaa, esim. vahalankaa? Kestäisikö se viheriäisissä lasihelmissäni, jotka ovat olleet tavallisessa "kalalangassa" kai, kun hiertyi poikki? Samoin kävi punakivistä kasatulle rannekorulleni. Tuolla ne lojuskelee irtonaisina palasina. Vai pitäisikö pujottaa ohueen metallilankaan?
  No, ei hätä ole tämän näköinen. Pääsiäinen tulossa. Mämmikästä pääsiäistä sinulle, Maikku.

  VastaaPoista
 3. Tosi kauniit korut, ihanasti sopii ruskeiden helmien kans nuo kolikkorahat. Jäin miettimään miten se liimalla kiinnitys... no, on siinä varmaan ollut näpertämnen :) Ai niin mämmiäkin pitää ostaa...

  VastaaPoista
 4. MUMMELI, kiitos, kyllähän niitä asioita ja juttuja löytyy, missä kaikessa voi hyötykäyttöä tehdä! Ainahan ei olisi niin tarvis, mutta kun olen aina ollut tämmönen, miten sen siististi sanoisin, siis "hassu hatun tekijä"... En ole mikään ns.viherpipertjäjä, vaikka muuten osaisin ollakin...tämä tila mikä on ominta, on myös kivaa ja antoisaa...;)

  "anja",kiitokset, jokainenhan osaa mitä vain, mutta sitä intoa puuttuu, pitää olla sitä paloa, tuli liian käytetty sana...hih! Vai sanoisko luovaa hulluutta tarpeeksi paljon, ja raaskii sitä käyttää, vaikka toiset tuppaa jopa nauramaankin sille asialle. Ota kesällä niitä helmikorujasi mukaan, kun tulet tännepäin, niin laitetaan ne käyttökuntoon!

  VastaaPoista
 5. ANJA, kiitos, ne vähän isommat kolikot laitoin sini/turkoosi helmiin, joskus esittelen nekin!
  Se kuumaliimapistooli on kätevä, oikein töpselin päässä. Koska sillä voi metallia liimata ja pysyy, lanttiin tippa ja korupiikki siihen, laitoin toisenkin tipan, varmuudeksi.Kuivui rauhassa ja pujotin muutaman helmen piikkiin,taivutin lenkiksi jotta siintä sai riipuksen!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista kuulla, että rahoista on ennen vanhaan tehty koruja. Meinaan rautakaudellahan niitä laitettiin Suomessakin koruihin. Mutta voipi olla etteivät vaan tajunneet silloin vielä rahan arvoa. Ehkä niidenkin tarkoitus oli kuitenkin esitellä varallisuutta. Kiva koruidea, kun noita vanhoja kolikoita pyörii siellä täällä näin euroaikana.

  VastaaPoista
 7. SOLE,kiitän mielenkiinosta...niin, onhan näitä lantteja pitkin peltoja löydetty, kautta eriaikojen ja useinmiten koruiksi todettu! Lanteista sais näyttäviä helyjä, kunhan vaivaa näkis/tekis, enenmän kuin minä. Olen tämmönen helpon tien kulkija, sanoisinko, että menen siintä läpi missä kolo on sopiva...;)Pääasiahan on se, että piuhaa sekä korutarvikkeita on aina kätösten ulottuvilla, jotta voi testata toimiiko sormet viellä ja pysyykö pää mukana!

  VastaaPoista
 8. Oikein Hyvää pääsiäistä sinulle ystäväni!

  VastaaPoista
 9. TANSKU, kiitos samoin sinnekin! Mikäs tässä on mämmista nauttia, auringon paisteessa....;D

  VastaaPoista
 10. Todellakin on sinulla taito korujen tekoon.Kohtahan voisit varmaan pistaa pikkuputiikin pystyyn noitten kanssa.
  Kivaa Paasiaisen aikaa Jyvaskylaan.

  VastaaPoista
 11. Mämmiä on maisteltu vaikken siitä erikoisemmin edes pidä. Imelää, ruskeeta, lusikkaan takertuvaa mönjää, mutta kun se pääsiäiseen kuuluu, niin pari rovetta aina voi naatiskella.
  Luuvat vuan suhahtaa kun noidat piästellöö ilimojen halki tässä kun valvon aamuyön tunteja. Oisko vika siinä, luutametelissä etten saa unen päästä kiini:o

  Hyvää Pääsiäistä

  VastaaPoista
 12. SATEENKAARI,kiitos-kiitos! Kyllä se on jo vuosia toiminut tämä putiikki-ja kotigalleria, omaks ja toistenkin riemuksi näitä näpertelen.Koska en ole aina täällä paikanpäällä, niin annan vain "puskaradion" toimia, kirppareille/markkionoilla olen joskus, mutta aina parhaaseen aikaan, nk.nyt kevätmarkkinoiden aikaan häippäsen pois...;)

  VastaaPoista
 13. NENUNEN,luulen että nyky-noita-akat sitä meteliä laittaa, kun ei enään tunnu vanhanaikaset kulkupelit käyvän!? Moottorin ääni se häiriötekiä on, varsinnii yöaikaan haittaa kun ne riivatut, muka nykyaikaa ovat...lentävät pölyimureilla, mahoton räpätys...;D

  VastaaPoista