Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

JUHANNUS


Sain luettavaksi MAAMMESANAKIRJAN, lukukirjan epäluuloisille, kateelliselle ja itsekkäille suuomalaisille on kirjoittanut Jari Tammi v.2009. Sanon suoraan, että viihdyin tämän kirjan kanssa  ja siintä löytyikin selvityksiä sanoille joita halusin tarkentaa. Koskien tulevaa viikonloppua, hakusana oli JUHANNUS!!!

JUHANNUS on kesäseksin juhlaa. Vuoden pisimpänä päivänä nautitaan sitä yöttömästä yöstä, mitä pohjoisempana ollaan. Kaupungit hiljenevät tyystin, kun taas mökit pullistelevat kansaa uusine luontoäänineen. Entisajan juhannusyön taiat ja loitsut ovat vaihtuneet alkoholilla ja ehkäisyvälineillä räpläämiseen. Saunomisen ja grillauksen ohella suomalaiset polttavat juhannuskokkoa ja suomenruotsalaiset tanssivat juhannussalon ympärillä. Ulkona sataa vettä, kiuas kihisee ja pullot tyhjenevät. Television ykkösuutisia ovat juhannuksen kuolonuhrit. He jakautuvat hukkuneiden ja kolaroineiden kesken. Edelliset voittavat yleensä kikkelin mitalla; vitsit sepalus auki hukkuneista miehistä, eivät ole myyttisiä, vaan tositapahtumia toistuvasta tyhmyydestä virtsata veneen laidan yli kännissä seisten.
JUHLAPÄIVÄT antaisi lisää tietoa...mutta olkoonsa....
MÖKKIKULTUURI  on suomalaista ominaispiirteistä, että tontin on saatava ulottua omaan rantaan ja rannalla on oltava mökki, laituri ja vene.....

Tähän maalaamaani tauluun löytyisi vielläkin lisää erinlaisia kuvauksia, tästä sanakirjasta, mutta jääköönsä kansien sisällä! Kaikesta huolimatta suomalainen luonto, mökkeineen kaikkineen on kaunis ja ikuistamisen arvoinen, toteaa taiteilija itse! Suosituin taulunaihe on tämä ja tauluhan laitetaan kunniapaikalle salin sohvan kohdalle ja yleensä liian ylös, lähelle katonrajaa...olen todennut tämän. Naputtakaa taulukoukut yksissä tuumin, niin tulevat oikeelle tasolle...kait, toivottavasti!?

Toivotan tällä leikkisällä ja vakavallakin tervehdyksellä teille sukulaiset, ystävät ja ne tunnetut kylänmiehet....rauhallista juhannuksen juhlaa !

ps. taikoja en tee, petivaateet vaihdoin jo kukkakuvioisiin ni jää sekin metsästys siltä yöltä pois.Lätäköihin en kurkistele ja vasta olkoonsa siellä minne se kuuluukin, saunaan.

8 kommenttia:

 1. Kaunis maalaus taas.
  Taitaa tulla teille viilea juhannus,joka toivottavasti vahentaa onnettomuuksien maaraa.
  Kiitos,oikein hyvaa juhannusta sinulle myös.

  VastaaPoista
 2. Kaunis maalaus! niin juhannusta kuin voi olla. Sinullekkin hyvää keskikesän juhlaa!
  Haeppa palkintosi blogistani!

  VastaaPoista
 3. Kaunis on, juhannustunnelmaa täynnä.
  Oikein hyvää mittumaaria. Tämä mummi viettää sen pienten vieraiden parissa.

  VastaaPoista
 4. Niin, tosiaan ne juhannustaiat, mutta ei ole oikein ajankohtaista tällä iällä:D

  Vasta kuulluu ilman muuta juhannus- ja muuhunkin saunaan, ainakin meillä;)

  Oikein mukavaa ja lämpöistä juhannusta sinulle, Maikku<3

  VastaaPoista
 5. SATEENKAARI, kiitos, minulle nämä ilmat on aivan sama paistaako eli sataa, koska en kuulu niihin juhlijoihin. Pirkko on täällä ostettiin vain vähän herkkuja,lähinnä savustettua sekä kylmäsavu kalaa, uusia perunoita ja muita pikku lisukkeita ruisleivän kaa...ollaan ihan tyttöporukassa....;)ja ;)

  VastaaPoista
 6. MUMMELI, kiitos! Olen huomioinnut ja kuvakin siiretty sivulle, ja jossain vaiheessa alkaa juttua tulla....;)

  MINTTULI,kiitän, mittumaari jo ovelle kolkuttaa, ja annan sen omalla ajallaan, sataa. ei haittaa, kotona on hyvä olla....;D

  AILI-MUMMO, kiitos! Joku vitsiniekka oli uusinnut noi juhannustaiat, sanovat radiossa paivällä...ois pitänny kirjoittaa ylös, vaan en ehtinyt....nauratti...;)

  VastaaPoista
 7. Kaunis on maalauksesi juhannusmaisema, ihanan perisuomalainen, rauhallinen, kyllä noissa maisemissa ihanan juhannuksen saisi viettää (jos ei hyttysiä olisi...) Hyvää Juhannusta!

  VastaaPoista
 8. ANJA, kiitos! Olen aika vähän tehnyt noita perusmaisemia, mutta löytyyhän näitäkin...;)

  VastaaPoista