Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

KOULUISTA VALMISTUNEILLE, ONNEA !


Siniristilippu liehui Suoman vanhimman, Suomenkielisen poikalyseon katolla eilen.
Minulle tämä v.1858 valmistunut opinahjo kuuluu niihin näyttävimpiin rakennuksiin synnyinkaupungissani, kun askeleet vievät Asemakatua ylös, Lyseon hyvin hoidettu vanha rakennus näkyy koko komeudessaan.


Lakkiaispäivän perinteinen jo vanha tapa on, että nuorukaiset vievät osan saamistaan ruusuista Sankarihaudoille.
Tajusin tallentaa tämän, pojat kävelivät pienissä ryhmissä Yliopistonkatua jatkaen Puistokadulle
   mustat puvut päällä ja kovat kaulassa. Ryhdikkäinä ja reippaasti kohden kaupungin vanhaa hautausmaata! 
 Viimeisessä porukoissa nähtävästi tulivat opettajat myöskin ripeästi ja mallikaasti askeltaen. Useinmiten hekin ovat olleet tämän arvostetun Lyseon kasvatteja.


Tiedoksi viellä, että ensimmäiset ylioppilaat tästä koulusta valmistuivat v.1865.
Seminaari suomenkielinen alkoi v.1863. Vuosi tämän jälkeen tuli uskomaton uutinen, tänne perustettiin ensimmäinen Suomenkielinen Tyttökoulu.
Tyttökoululla oli omat mielenkiintoiset sääntönsä, joista pääsi osalliseksi myös siskoni joka otti oppinsa tästä koulusta. Aloitti siinä alkuperäisessä kauniissa puurakennuksessa. Siintä sanoi muistavansa ulkohuussit, reiät pitkissä rivissä. Uusi, silloin nykyaikaiset vaatimukset  täyttävä koulu valmistui sisävessoineen kaikkineen, vissiin sata vuotta jälkeenpäin!
Nämä perinteiset tyttö-ja poikakoulut ovat mennyttä aikaa, nykyään.

Minulta jäi juhlimatta kaikki valmistumis-pippalot tänä vuonna, olin kyllä mielessä mukana, vaikkakaan en paikan päällä. Sukujuhlat olisivat tärkeitä tapaamisia, koska tuntuu siltä että nykyiset tapahtumat ovat...hautajaiset!
Onneksi tätä nuorisojengiä on suvussa, joten kyllä, jos jonkilaisia pileitä varmasti on tulevaisuudessa.

Yönseutu oli asiallista, rauhallista juhlimista, koska ei ainenkaan minua häirinnyt mikään. Kävin viellä ennen orrelle menoa, partsilla tarkistamassa, kuuluuko....mistä olisi voinnut valittaa ja kirjoittaa....kaikki hyvin kaupungissa!!!

6 kommenttia:

 1. Jopa sait komeat kuvat ja jutut blogiisi, oma kasvuaika ryöpsähti mieleen oikein suurena tulvana. Vanhaa "tipulaa" en niinkään kaipaa, mutta senjälkeistä aikaa - ehkä. No, tasan 46 vuotta sitten hyppäsin laivaan ja Saksan maalle alkajaisiksi.

  VastaaPoista
 2. Ihana katsoa tulevaisuuden uskoa tännä olevia nuoria juhlakamppeissaan.
  Täällä on myös tapana uusien ylioppilaiden kukkatervehdykset sankarihaudoille. Pitääkin käydä kuvaamassa iltapäivällä.
  Tosi komea on opinahjo siellä Suomen Ateenaksikin sanotun kaupungin sydämessä.

  VastaaPoista
 3. Hieno perinne on viedä osa ruusuista Sankarihaudoille! Kunnianosoitus nuorilta niille, jotka omalla verellään isänmaan vapaaksi lunastivat. Täälläpäin ei sellaista perinnettä jostakin syystä ole, eikä sen pitäisi mikään kielikysymyskään olla.

  Jyväskylä on perinteikäs koulukaupunki ja varmasti intresseissä on säilyttää koulurakennukset hyvässä kunnossa. Hieno on vanha Lyseon rakennus siniristilippuineen. Onnea vaan kaikille koulunsa nyt päättäneille. Meillä ei ollut tänä vuonna kenenkään päättäjäisiä, mutta odotellaanpa ensi kevääseen.

  Postauksesi viimeinen kappale höräytti hymyn huulilleni ihan ääneen! Synnyinkaupungissani siis kaikki hyvin!

  VastaaPoista
 4. PIKOLINI,partsilla istuin ja näpysttelin, ihme ku sain kuvia aikaseksi!Niin sä lähit koulunpenkiltä suoraan kun valmistuit, Hampurin kaupungin hommeleihin, patoja suunittelee...kaikenlaista muisteloita löytyis jos joku vain kyselis....sit ku oot vaivais-talolla ja puhut omasta alotteesta, ni hoitsut vaan totee et....mitäs toi mummeli taas hoperöitsee....;)

  VastaaPoista
 5. MINTTULI,tytöt olivat myös sieviä kauniissa mekoissaan ja lisä-asusteissaan, onneks oli kaunis/lämmin päivä! Oikeistaan kaikki hyvin pukeutuneita, liikkuivat paljon perheittäin, piristävää ja poikkevaa oli katukuva eilen....;)

  VastaaPoista
 6. "anja",tässä nyt ihan silkkaa vaatimattomuutani toteaisin, että kyllä siinä tunnetussa täkäläisessä synnytyslaitoksessa tuli maailmaan ns.tarkkaavaista kansaa, tunnetaan nykyään nimellä "kyttääjät"....hih-hii! KSML-n vapaansanan osastolla oli just joku "lättähattu/pitkätukka" kirjoittannut, että me eläkeläiset olemme tirkistelijöitä joka koloista silmäpari muka seuraa kerrostaloissa! Sorry vaan, mut miten muuten ne talon asiat pysyis järjestyksessä, kysyn vaan....ilman esim.allekirjoitanutta...;D

  VastaaPoista