Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

MAESTRO LEONARD BERNSTAIN !Tässä jokin aikaa sitten tuli tosi-tv-juttu, jota seurasin nautinnolla loppuhuipentumaan asti. Välistä jäi kuukausi pois, pari alkuosaa näin ja sitten muutaman lopusta! Toivon tälle uusintaa.
Rohkenen sanoa, että tavikset olivat uskaltaneet mestarien oppiin. Opinhaluisia sekä sisukaita olivat nänä oppilaat. Pitkäpinnaisia, taitavia opettajat, ja tulos oli uskomaton.
Pakko mainita, että jo heti otin hiihtäjätytön lemppariksi ja kiritin häntä .....

Olen jo aijemmin, kenties  maininnut olevani muusikon tytär. Isäni oli koulunsa käynnyt ammattilainen. Joten musiikin kanssa olen ikäni elännyt, jos ei kotona soinnut niin sitten mukaan sinne missä sitä kuului.  Veljeni soitin oli oboe, lopetti kun lähti opiskelemaan toisaalle. Me naiset, äitini. sisareni ja minä olimme erittäin ahkerina konserteissa ja kaikissa musiikki jutuissa mukana, ainoastaan siis yleisön puolella. Vielläkin nautin taputtamisesta ja mikä parasta tuolla ulkomailla saa huutaa BRAVOOOOOO...... Suomessahan siintä saa vain paheksuvia katseita osakseen, olen se kyllä jo kokenut!

Sitten aiheeseen, hän on minulle MAESTRO, LEONARD BERNSTAIN ! ! !
Ensinmäisenä tietysti tulee mieleen WEST SIDE STORY, mutta mestarin kynästä on lähtenyt  muutakin maailmalle, paksut pinot nuottien merkkejä. Tässäkin tapauksessä aika loppui kesken, valitettavasti!

Työni vei minut sinne sun tänne, niinhän olin sen suunitellutkin. Sen mukana sain kokea uskomattomia ja mieleen jääneitä asioita. Tavata ja oppia tuntemaan erialojen lahjakkaita ihmisiä. Jotkut osuivat kohdalle muutamaksi tunneiksi, mutta olipa niitä jotka viipyivät viikonkin. Toistamiseenkin tavattiin ja muisteltiin edellisiä kertoja....  Useinmat tiesin kuvien ja kirjoitusten kautta, tv ja elokuvat toivat heidät kaikkien tietoon.
Maestro Bernstain tuli osaksi elämääni hyvin pienellä varoitus ajalla, otin tietysti minulle kuuluvan työmääräyksen vastaan. Vaikkakin pomoni ilmoitti, että hankaluuksia on tulossa koska taiteilijan mielialat ja vaatimukset ovat melkoisia, se oli heillä tiedossa aikasemmilta ajoilta. Mielenkiintoiset persoonat ja työhaasteet ovat minun juttuni, sanoin pärjääväni!
Kirjan verran tulisi ennenkuulumatonta faktaa, joten lopetan sen tähän!

Pieni jälkikirjoitus on tietysti tarpeen.  Viikko meni nopeasti ja se poikkesi tosiaankin totutusta työrutiinistani. Ainoa pyyntö jonka hän minulle sanoi oli seuraava... Kun poistutaan talon ulkopuolelle, niin elä puhu, elä kuuntele, kato alaspäin!!!!! Lehdistö ja tv, siis ne tunnetut sopulit hyökkäsi vehkeineen, se kuuluisuuden kirous, ei tosiaankaan ole mukavaa, kun se osuu kohdalle!


Maestro oli Venäjän juutalaisia, syntyi Amerikassa 1918-1990 ja kansainvälisyys oli hänen elämänsä.

Toinen arvostettu Maestro Vladimir Horowitz, viimeinen romantikko pianisti vailla vertaa, kuului näihin lahjakkaisiin Venäjän juutalaisiin jotka Amerika otti omikseen 1904-1989. Sain myös olla osana hänen viikon vierailuaan. Hänestä kirjoittaisin sen toisen kirjan!

Tämä mestari sana toistuu, mutta minulta ei luonistu Lenny, vaikkakin hän ehdottikin sitä jo kättelyssä.

Tässä tuli mainittua vain nämä kaksi, kolmeenkymmeneen vuoteen kyllä mahtui aika monta, jotka olen taltioinut siihen kansioon jossa lukee mielenkiintoisia persoonia tieni varrella.....
8 kommenttia:

 1. En ole noita suurmiehiä nähnyt, kuunnellut sitä enemmän ja katsellut tv -dokumentteja. On muuten kiva muistella sitten joskus vanhana, ja mikskäs ei nyt aikaisemminkin, sitä kaikke mitä tuli tehtyä - nähtyä - koettua. Onneksi on näin.

  VastaaPoista
 2. Kuunnellut olen ja katsellut teeveen välityksellä näitä musiikin jättiläisiä. Venäjältä onkin lähtenyt ja toki myös siellä elänyt monta huippulahjakasta taiteilijaa.
  Hienot muistelut kirjoitit, eikun lisää vaikka siihen kirjaa asti.
  Mukavaa viikonloppua Maikku!

  VastaaPoista
 3. Upeat muistelut, sinun olisi melkein pakko kirjoittaa kirja noista muistoistasi. niitä ei meille kaikille ole kohdalle osunut. Hienoja kokemuksia!
  Oikein hyvää. muistorikasta viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. PIKOLINI, valokuviani olet kyllä selaillut, vaikka et henk.koht.heitä tavannutkaan, siis vähän niiku kamuja sullekin...;)

  MINTTULI,kiitos, muistelut oli melko supistetut...mutta mainitsemisen arvoista, kunnioitus heille, jo edesmenneille!

  MUMMELI,kiitän ja kirjoja näistäkin herroista on jo kirjoitettu! Nämä minun juttuni ovat oikeestaan aika henk.koht,joten koitan siististi mainita niistä täällä aina kun siltä tuntuu...ja nyt tuntui siltä! Hyvähän se on jälkipolvenkin tietää missä olen sitä soppaani keitellyt...;)

  VastaaPoista
 5. Ohoo! Sinulla ollut jännä työ kun olet saanut tavata tuon tason kuuluisuuksia. Varmaan mukavaa muistella heidän tapaamisiaan. Ja jokainen kun on persoona, niin joksisella on ne omat tottumukset ja toiveensa.
  Nuo tahtipuikon heiluttajat on mulle vähän, sanosinko vieraita,, noh, Salosen tiijän, sen meijän kotimaisen kansainvälisen, sen joka siellä lontoossa antaa tahtia.

  VastaaPoista
 6. NENUNEN, kyllä noi Suomalaiset kapelimestarit on aika kovassa kursissa tuolla ulkomailla ja niitä on ihmeen paljon ku suhteuttaa tähän meijän pieneen asukasmäärään. Oishan ne mullekin täysin vieraita, koska en ite ole muusikko, missään lajissa!? Kuuntelen, varsinkin noi vanhat iskelmät on se mun juttu ja laulan mukana, vaikkakaan en nuotilleen.... Mutta mikä ilo ja halu siihen on, korvaa sen täsmällisyyden....hih-hii...;D. Tänään ois yhteislaulu tilaisuus Jklän Lounaispuistossa, Juhannuslaulut teemana, mutta vettä tyrkää, tokko ääntä haittas...mutta katotaan jos vaikka ilimat tokenis!

  VastaaPoista
 7. Wautsi! Enemmänkin olisin lukenut kertomustasi näistä kahdesta maestrosta! Oletpa onnentyttö, kun kappaleen matkaa olet saanut kanssaan kulkea ja työtä tehdä!
  Meidän nuoret ja lahjakkaat kapellimestarit ovat maailmalla menestyneitä, jopa kuuluisia ja haluttuja suuria orkestereita johtamaan. Vaan onko niin, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan? Vasta sitten kun on enemmän ikää ja kokemusta, me suomalaisetkin havahdumme. Ja onhan meillä tuo ihana menninkäinen!!! Aito luonnonlapsi, joka löysi maailmalta uuden elämänkumppanin musiikin saralta.

  VastaaPoista
 8. "anja", jos aloittaisin jotain kirjoittamaan noista mun kamuista, niin vissiin kirjoittaisin vielläkin!? Tiedät sen, kun jostain on tarkoitus vähän mainita, niin koitapas lopettaa, aina tulee uusia juttuja mieleen. Kone kuumenee ja mymmeli senkuin vain jatkaa kirjoitusta....mutta mahottoman kivaahan tämä on kirjoittaa ja lukea....;D

  VastaaPoista