Pieni pala Maijan öljyvärimaalausta.

tiistai 8. helmikuuta 2011

JYVÄSKYLÄN MAANANTAIN TORIPÄIVÄ !PINGVIINIT, nämä frakkipukuiset herrasmiehet,
voisisvat aivan
omia aikojaan ottaa palaverien pitoon kaupunkimme torin. Markkinapaikka sijaitsee aivan keskellä Jyväskylää, paikka mitä mainioin, mutta...!???
Koko aukio on tyhjä, ei kauppiaita saatiika asiakkaita. Keskellä perinteistä kauppapaikkaa on eriskummallinen patsas tai se onkin jokin muistomerkki, sillä on nimikin TORIKUNKKU, viitaa johonkin edesmenneeseen merkkimieheen!????. Josta suurin osa meistä kaupunkilaisista ei ole edes koskaan kuulutkaan, etin vasiten tietoa ja löysinkin samalla myös tekijän, tälle ihmeelliselle vehkeelle! Minultakin on kysytty , että mitähän se kuvaa, käsken tarkastelee...Suoraan sanoen se on kuin monimetrinen heppi, muttereineen kaikkineen!?
Kävin siellä maanantaina, kun lehellä oli että palviliha-auto on puolisen tuntia torilla. Ostin hyvää porsaan kylkilihaa, parasta aikaa uunissa perujen,porkkanoitten ja hapankaalin kaa muhimassa. Rouva jonossa sano ostavansa lenkkimakkaraa, kehu maukkaaksi. Päätin tykönäni , ettäs jos minäkin maistiaiseksi!
Jostain syystä  pöntössäni välähti, että murjasen sen ikivanhan puujalkavitsin, kun kauppias kysyi kuin paljon? Minä tokaisin, että sellanen "sopivan mittainen" ja odotin , että toimiiko vitsi vielläkin. Kyllä se toimi, porukka hörähti ääneen nauramaan ja kauppias elementissään. Toisessa kädessä puukko ja vasemassa retkotti se valtava lenkkimakkara, sanoin ottavani vain maistiaiseksi tällä kertaa.....
Oli se muuten hyvää, sipulilla  maustettua  lenkkimakkaraa.Vieressä oli leipomon autokin, siintä sain lämmintä sekahiivaleipää. Tämä oli eilinen lounas, hyvää kun  harvoin on tarjolla, tapaa tästä ei saa tulla, sillä silloin hukka minut perii.....

Eilen oli kaksi autoa torilamme, mutta tänään vähän hiljasempaa!

ps. ajattelin hippusen keventää blokiani, koska monta sivua on tullut vain työasiaa, no se oli torireissu se, voi olla että joku maanatai menen sinne uudestaan. Sanoinkin sen kauppiaalle, kun niin kovasti pyysi.....hih-hii..vaan näytäkin sen makkaran mitan käsilläin heti alkuunsa, nii ei huoli kysellä sen pituutta......:)


Posted by Picasa

4 kommenttia:

 1. Taitaa torikauppiaat kanssa karttaa torilla käyntiä talvella. Asiakkaatkaan ei niin sankoin joukoin taida käydä talvitorilla. ;utta kevään koittaessa tarjonta lisääntyy ja asiakkaat tulevat taas ostoksille. Niin minäkin, kesällä mielelläni kipaisen torielämää katsomaan. Jos menen vieraalle paikkakunnalle, etsin kyllä torit jos suinkin.

  VastaaPoista
 2. MUMMELI, joo kyllä ne ilmat ihmiset tuo torille, ja tietysti se hyvä-lämmin kesä, siihen uskon...;)

  VastaaPoista
 3. Oikein vesi herahtaa kielelle ajatellessani uunissa muhivaa ateriaasi; possunkylkeä, peruja, porkkanoita ja hapankaalia.
  Kyllä ne makkaramyyjät tietää "sopivan mittaiset" vitsit! Joskus nuoruudessa olin Äänekoskella lihakaupassa myyjänä ja siellä kyllä vitsit lensi niin, että punastutti. Ja parhaimmat murjaisi aina itse lihamestari.
  Jyväskylän torilla käväisin viime kesänä mansikoita ja herneitä ostamassa ohi mennen. Ja tietysti Harjun portaat eestaas. Ja kirpparin Seppälänkankaalla ja Vaajakoskella. Ne on aina kerran kesässä nähtävä.

  VastaaPoista
 4. "anja", virkani puolesta en saisi todeta, varsinkaan kovalla äänellä tämmostä ylenpalttista ns.ruokottomuuta..hih-hii, mutta teen sitä kylläkin, niin ja mikäs virka sen sitten kieltää, luulen monen jo kysyvän!? Olen sivilisäädyltäni:vanhapiika ja ikääkin 65v, mutta haluan olla erinlainen nuori ja ihan kivaahan tämä on ollutkin....;)

  VastaaPoista